DANIA OLGI SMILE

Dania Olgi Smile
Gnocchi z kolorowymi warzywami
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • Gnocchi:
  • 1.2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 szklanka mąki pszennej

  • Warzywa: 500 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1-2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 1 puszka ciecierzycy lub fasoli ugotowanej
  • 1 łyżka czerwonego lub zielonego pesto
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 pikantna papryka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich Kotányi
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • ser w typie parmezanu do posypania lub wegański parmezan
  • listki bazylii i/lub tymianku
KROKI:
Przygotowanie gnocchi
1. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Wodę odlewam. Lekko studzę. Jeszcze ciepłe obieram, przeciskam przez praskę i szybko łączę z mąką.
2. Oddzielam porcję ciasta, wałkuję w wałek. Odcinam lub odrywam kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelec odwracam, ciasto przykładam do widelca i dociskam kciukiem lekko rolując. Wtedy powstanie charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia.
3. Gnocchi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
Przygotowanie warzyw:
1. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w plasterki cebulę, rozdrobnioną papryczkę bez pestek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażę na złoto.
2. Cukinię myję i kroję w plasterki. Jeśli jest grubsza, to na mniejsze kawałki. Dodaję do cebuli. Po 3-5 minutach smażenia dodaję umyte i przekrojone na pół pomidorki, oraz odlaną z zalewy ciecierzycę lub fasolę. Mieszam do podgrzania. Dodaję pesto i doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami.
 
Gnocchi z kolorowymi warzywami
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • Gnocchi:
  • 1.2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 szklanka mąki pszennej

  • Warzywa: 500 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1-2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 1 puszka ciecierzycy lub fasoli ugotowanej
  • 1 łyżka czerwonego lub zielonego pesto
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 pikantna papryka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich Kotányi
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • ser w typie parmezanu do posypania lub wegański parmezan
  • listki bazylii i/lub tymianku
KROKI:
Przygotowanie gnocchi
1. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Wodę odlewam. Lekko studzę. Jeszcze ciepłe obieram, przeciskam przez praskę i szybko łączę z mąką.
2. Oddzielam porcję ciasta, wałkuję w wałek. Odcinam lub odrywam kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelec odwracam, ciasto przykładam do widelca i dociskam kciukiem lekko rolując. Wtedy powstanie charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia.
3. Gnocchi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
Przygotowanie warzyw:
1. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w plasterki cebulę, rozdrobnioną papryczkę bez pestek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażę na złoto.
2. Cukinię myję i kroję w plasterki. Jeśli jest grubsza, to na mniejsze kawałki. Dodaję do cebuli. Po 3-5 minutach smażenia dodaję umyte i przekrojone na pół pomidorki, oraz odlaną z zalewy ciecierzycę lub fasolę. Mieszam do podgrzania. Dodaję pesto i doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami.
 
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
PODZIEL SIĘ SWOIM
POPISOWYM DANIEM
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU