ser w typie parmezanu do posypania lub wegański parmezan
listki bazylii i/lub tymianku
KROKI:
Przygotowanie gnocchi
1. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Wodę odlewam. Lekko studzę. Jeszcze ciepłe obieram, przeciskam przez praskę i szybko łączę z mąką.
2. Oddzielam porcję ciasta, wałkuję w wałek. Odcinam lub odrywam kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelec odwracam, ciasto przykładam do widelca i dociskam kciukiem lekko rolując. Wtedy powstanie charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia.
3. Gnocchi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Przygotowanie warzyw:
1. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w plasterki cebulę, rozdrobnioną papryczkę bez pestek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażę na złoto.
2. Cukinię myję i kroję w plasterki. Jeśli jest grubsza, to na mniejsze kawałki. Dodaję do cebuli. Po 3-5 minutach smażenia dodaję umyte i przekrojone na pół pomidorki, oraz odlaną z zalewy ciecierzycę lub fasolę. Mieszam do podgrzania. Dodaję pesto i doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami.
ser w typie parmezanu do posypania lub wegański parmezan
listki bazylii i/lub tymianku
KROKI:
Przygotowanie gnocchi
1. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Wodę odlewam. Lekko studzę. Jeszcze ciepłe obieram, przeciskam przez praskę i szybko łączę z mąką.
2. Oddzielam porcję ciasta, wałkuję w wałek. Odcinam lub odrywam kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelec odwracam, ciasto przykładam do widelca i dociskam kciukiem lekko rolując. Wtedy powstanie charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia.
3. Gnocchi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Przygotowanie warzyw:
1. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w plasterki cebulę, rozdrobnioną papryczkę bez pestek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażę na złoto.
2. Cukinię myję i kroję w plasterki. Jeśli jest grubsza, to na mniejsze kawałki. Dodaję do cebuli. Po 3-5 minutach smażenia dodaję umyte i przekrojone na pół pomidorki, oraz odlaną z zalewy ciecierzycę lub fasolę. Mieszam do podgrzania. Dodaję pesto i doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami.