DANIA OLGI SMILE

Dania Olgi Smile
Krem z fasoli z pieczonymi warzywami
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • Zupa:
  • 400 g suchej fasoli
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 2 spore ziemniaki
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietany lub mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnki
  • sól morska Kotányi do smaku
  • 3 listki laurowe Kotányi
  • kilka kulek ziela angielskiego Kotányi

  • Warzywa:
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • gruby plaster buraka
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 1 łyżkę cukru cynamonowego
  • sól i pieprz do smaku
  • rozmaryn do ozdoby
KROKI:
1. Fasolę moczę przez noc. Rano płuczę na sicie, wsypuję do garnka i dodaję około 3,5 litra wody. Do garnka wkładam obrane: 2 ziemniaki, 3 marchwie, 2 pietruszki, połowę selera oraz cebule. Doprawiam solą, dodaje listki laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Gotuję mniej więcej przez 90 minut. Warzywa i przyprawy wyławiam, zastawiam w garnku tylko fasolę i ziemniaki. Zupę miksuję blenderem dodając śmietanę lub mleko kokosowe. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
2. Obieram i kroję w drobną kostkę 2 marchwie, 2 pietruszki, plaster buraka i ½ selera.
3. Podsmażam na oleju, przez 10-15 minut. Warzywa muszą być jędrne, ale nie surowe. Buraka trzeba podsmażyć oddzielnie, aby nie zafarbował pozostałych warzyw. Wszystkie warzywa obficie doprawiam solą i cukrem cynamonowym Kotányi.
4. Na talerz wlewam zupę, wkładam kilka łyżek warzyw, posypuję cynamonem, dekoruję rozmarynem i podaję.
 
Krem z fasoli z pieczonymi warzywami
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • Zupa:
  • 400 g suchej fasoli
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 2 spore ziemniaki
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietany lub mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnki
  • sól morska Kotányi do smaku
  • 3 listki laurowe Kotányi
  • kilka kulek ziela angielskiego Kotányi

  • Warzywa:
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • gruby plaster buraka
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 1 łyżkę cukru cynamonowego
  • sól i pieprz do smaku
  • rozmaryn do ozdoby
KROKI:
1. Fasolę moczę przez noc. Rano płuczę na sicie, wsypuję do garnka i dodaję około 3,5 litra wody. Do garnka wkładam obrane: 2 ziemniaki, 3 marchwie, 2 pietruszki, połowę selera oraz cebule. Doprawiam solą, dodaje listki laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Gotuję mniej więcej przez 90 minut. Warzywa i przyprawy wyławiam, zastawiam w garnku tylko fasolę i ziemniaki. Zupę miksuję blenderem dodając śmietanę lub mleko kokosowe. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
2. Obieram i kroję w drobną kostkę 2 marchwie, 2 pietruszki, plaster buraka i ½ selera.
3. Podsmażam na oleju, przez 10-15 minut. Warzywa muszą być jędrne, ale nie surowe. Buraka trzeba podsmażyć oddzielnie, aby nie zafarbował pozostałych warzyw. Wszystkie warzywa obficie doprawiam solą i cukrem cynamonowym Kotányi.
4. Na talerz wlewam zupę, wkładam kilka łyżek warzyw, posypuję cynamonem, dekoruję rozmarynem i podaję.
 
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
PODZIEL SIĘ SWOIM
POPISOWYM DANIEM
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU