POPISOWE DANIE

3P..Pieczone..pikantne..pyszne ZIEMNIACZKI, Katarzyna N.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • ok 15 dag sera żółtego
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • olej
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka Bazylii Kotanyi
  • 1łyżka Oregano Kotanyi
  • 1łyżeczka Gyros Kotanyi
  • 1 łyżeczka Curry Kotanyi
  • ok 1/2 łyżeczki Papryki Ostrej Kotanyi
  • sól i pieprz Kotanyi
KROKI:
1. Ziemniaki pożądnie wyszorować i podgotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko miękkie.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem.
3.Pokroić pół szczypiorku i wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać sól i pieprz do smaku.
4. Kurczaka pokroic w kostkę, dodać ok 1 łyżkę oleju lub oliwy oraz przyprawy gyros i curry. Wymieszać i odstawic na ok 15 min.
5. Cebulę i paprykę pokroić w kostke, a ser żólty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6. Kurczaka usmażyć na patelni na złoty kolor, następnie dodać cebulę i paprykę. Po 5 min smażenia dolać ok 1/2 szkl wody i dusić 10 min, aby warzywa były lekko miękkie i woda odparuje. Dodać przyprawy: bazylię, oregano i papryke ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy resztę pokrojonego szczypiorku.
7. Ziemniaki studzimy, kroimy na pół i wydrążamy troszkę środka tak, aby można było włożyć farsz. Lekko solimy ziemniaka, do każdego wkładamy po troszku masła czosnkowego, a następnie farsz.
8. Pieczemy w temp 180 st przez ok 25 min, po tym czasie każdego ziemniaczka posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze ok 5 min, aż ser się rozpuści.
9. Podawać z sosem jogurtowym.
SMACZNEGO!! :)
 
GŁOSÓW: 9 WYDRUKUJ PRZEPIS
3P..Pieczone..pikantne..pyszne ZIEMNIACZKI, Katarzyna N.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • ok 15 dag sera żółtego
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • olej
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka Bazylii Kotanyi
  • 1łyżka Oregano Kotanyi
  • 1łyżeczka Gyros Kotanyi
  • 1 łyżeczka Curry Kotanyi
  • ok 1/2 łyżeczki Papryki Ostrej Kotanyi
  • sól i pieprz Kotanyi
KROKI:
1. Ziemniaki pożądnie wyszorować i podgotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko miękkie.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem.
3.Pokroić pół szczypiorku i wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać sól i pieprz do smaku.
4. Kurczaka pokroic w kostkę, dodać ok 1 łyżkę oleju lub oliwy oraz przyprawy gyros i curry. Wymieszać i odstawic na ok 15 min.
5. Cebulę i paprykę pokroić w kostke, a ser żólty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6. Kurczaka usmażyć na patelni na złoty kolor, następnie dodać cebulę i paprykę. Po 5 min smażenia dolać ok 1/2 szkl wody i dusić 10 min, aby warzywa były lekko miękkie i woda odparuje. Dodać przyprawy: bazylię, oregano i papryke ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy resztę pokrojonego szczypiorku.
7. Ziemniaki studzimy, kroimy na pół i wydrążamy troszkę środka tak, aby można było włożyć farsz. Lekko solimy ziemniaka, do każdego wkładamy po troszku masła czosnkowego, a następnie farsz.
8. Pieczemy w temp 180 st przez ok 25 min, po tym czasie każdego ziemniaczka posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze ok 5 min, aż ser się rozpuści.
9. Podawać z sosem jogurtowym.
SMACZNEGO!! :)
 
GŁOSÓW: 9 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU