POPISOWE DANIE

Aromatyczna borowikowa, Łukasz Ż.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • - 1 l wywaru z warzyw
    - 150 g borowików
    - 2 duże ziemniaki
    - 2 cebule
    - 1 łyżka masła
    - pół szklanki śmietany
    - 2 żółtka
    - pół pęczka natki pietruszki
    - sól w młynku Kotanyi
    - pieprz mielony Kotanyi
KROKI:
Wywar z warzyw podgrzewamy. Grzyby oczyszczamy, starannie płuczemy, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wraz z grzybami wrzucamy do gorącego wywaru. Gotujemy 15 min. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, wkładamy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 min do miękkości grzybów. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, hartujemy z zupą i mieszając wlewamy do grzybowej, po czym zdejmujemy z ognia. Zupę nalewamy do talerzy i posypujemy natką pietruszki.
 
GŁOSÓW: 25 WYDRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczna borowikowa, Łukasz Ż.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • - 1 l wywaru z warzyw
    - 150 g borowików
    - 2 duże ziemniaki
    - 2 cebule
    - 1 łyżka masła
    - pół szklanki śmietany
    - 2 żółtka
    - pół pęczka natki pietruszki
    - sól w młynku Kotanyi
    - pieprz mielony Kotanyi
KROKI:
Wywar z warzyw podgrzewamy. Grzyby oczyszczamy, starannie płuczemy, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wraz z grzybami wrzucamy do gorącego wywaru. Gotujemy 15 min. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, wkładamy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 min do miękkości grzybów. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, hartujemy z zupą i mieszając wlewamy do grzybowej, po czym zdejmujemy z ognia. Zupę nalewamy do talerzy i posypujemy natką pietruszki.
 
GŁOSÓW: 25 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU