POPISOWE DANIE

Bardzo aromatyczna zupa pomidorowa z klopsikami , Maja K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 6 marchewek



  • 5 pietruszek korzeń



  • 3 cebule



  • 5 ząbków czosnku



  • 1/2 małego selera



  • 5 pomidorów



  • 1 papryka



  • 1/3 papryczki chilli



  • 1 1/2 kon. pom.



  • sól



  • 2 łyżki Cebulki smażonej KOTANYI



  • 1/2 łyżeczki Chilli mieszanka przypraw KOTANYI



  • szczypta Kminu rzymskiego KOTANYI


    1 łyżka suszonej bazylii


    4 łyżki świeżej natki pietruszki


    szczypta pieprzu cayenne


    4 łyżeczki rosołków domowych


    5 kulek ziela angielskiego



  • 4 listki laurowe



  • 0
  • 5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku



  • 2 łyżki oliwy
KROKI:
5 kulek ziela angielskiego,
4 listki laurowe,
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oliwy
śmietana lub jogurt naturalny
klopsiki:
0,3 kg zmielonej piersi z kurczaka
0,2 kg zmielonej karkówki wołowej
400 g ugotowanego al dente ryżu brązowego
3 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki stołowe bułki tartej, wcześniej namoczonej w wodzie
2-3 łyżki świeżej natki pietruszki
jajko+ 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki mielonego ostropestu plamistego
szczypta Kminu rzymskiego KOTANYI
1 łyżka czubrycy czerwonej
0,5 łyżeczki kurkumy
2-4 łyżki bazylii suszonej
szczypta Chilli mieszanka przypraw KOTANYI

Wstawić w dużym garnku wodę, ok 3 litry,
Wszystkie warzywa pokroić i podsmażyć krótko na oliwie (ok. 2 min), następnie dodać do garnka razem z domowymi rosołkami, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować ok 40-45 min.

W międzyczasie zrobić klopsiki:
Mięso połączyć z ryżem, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobniutko w kostkę. Dodać jajko, bułkę tartą i resztę składników. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodać odrobinkę wody, jeżeli zbyt mokra, niewiele bułki tartej. Ulepić niewielkie klopsiki. Zagotować wodę w garnku, następnie wrzucać, nie przerywając wrzenia. Gotować ok. 10 min, wyłożyć na talerz.

Gdy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy razem z przecierem oraz resztą przypraw, gotować jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie do zupy włożyć klopsiki na ok. 20 min.
Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
Smacznego :)
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Bardzo aromatyczna zupa pomidorowa z klopsikami , Maja K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 6 marchewek



  • 5 pietruszek korzeń



  • 3 cebule



  • 5 ząbków czosnku



  • 1/2 małego selera



  • 5 pomidorów



  • 1 papryka



  • 1/3 papryczki chilli



  • 1 1/2 kon. pom.



  • sól



  • 2 łyżki Cebulki smażonej KOTANYI



  • 1/2 łyżeczki Chilli mieszanka przypraw KOTANYI



  • szczypta Kminu rzymskiego KOTANYI


    1 łyżka suszonej bazylii


    4 łyżki świeżej natki pietruszki


    szczypta pieprzu cayenne


    4 łyżeczki rosołków domowych


    5 kulek ziela angielskiego



  • 4 listki laurowe



  • 0
  • 5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku



  • 2 łyżki oliwy
KROKI:
5 kulek ziela angielskiego,
4 listki laurowe,
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oliwy
śmietana lub jogurt naturalny
klopsiki:
0,3 kg zmielonej piersi z kurczaka
0,2 kg zmielonej karkówki wołowej
400 g ugotowanego al dente ryżu brązowego
3 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki stołowe bułki tartej, wcześniej namoczonej w wodzie
2-3 łyżki świeżej natki pietruszki
jajko+ 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki mielonego ostropestu plamistego
szczypta Kminu rzymskiego KOTANYI
1 łyżka czubrycy czerwonej
0,5 łyżeczki kurkumy
2-4 łyżki bazylii suszonej
szczypta Chilli mieszanka przypraw KOTANYI

Wstawić w dużym garnku wodę, ok 3 litry,
Wszystkie warzywa pokroić i podsmażyć krótko na oliwie (ok. 2 min), następnie dodać do garnka razem z domowymi rosołkami, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować ok 40-45 min.

W międzyczasie zrobić klopsiki:
Mięso połączyć z ryżem, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobniutko w kostkę. Dodać jajko, bułkę tartą i resztę składników. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodać odrobinkę wody, jeżeli zbyt mokra, niewiele bułki tartej. Ulepić niewielkie klopsiki. Zagotować wodę w garnku, następnie wrzucać, nie przerywając wrzenia. Gotować ok. 10 min, wyłożyć na talerz.

Gdy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy razem z przecierem oraz resztą przypraw, gotować jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie do zupy włożyć klopsiki na ok. 20 min.
Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
Smacznego :)
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU