POPISOWE DANIE

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską, Aneta M.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 3 białe parzone kiełbasy

  • 500 g wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • 1/2 litra żuru w butelce

  • 150 g chrzanu (tartego)

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz czarny KOTANYI

  • 3-4 łyżki śmietany 18%

  • 4 jaja ugotowane na twardo

  • 3-4 liście laurowe KOTANYI

  • ok. 20-30 ml oleju rzepakowego

  • 250 g ziemniaków
  • obranych
  • pokrojonych na ćwiartki

  • 6 g suszonego majeranku KOTANYI
KROKI:
Barszcz
2 cebule (odkrawamy najpierw 2 większe kawałki, odstawiamy) kroimy w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalamy nad gazem. Opalone kawałki cebuli przekładamy do gotującego się wywaru z boczkiem i gotujemy mniej więcej 5 minut. Następnie wyjmujemy ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucamy ziemniaki. Ugotowany boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy majeranek, następnie boczek, smażymy.
Po 5 minutach gotowania wyjmujemy z wywaru przypaloną cebulę. Następnie boczek i cebulę z patelni przekładamy do wywaru. Zakwas na żur mieszamy, 1/2 litra dolewamy do garnka. Od czasu do czasu mieszamy.
Z 4 jaj ugotowanych na twardo wyciągamy żółtka i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy kilka łyżek wywaru, rozgniatamy żółtka. Do roztartych żółtek dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Mieszamy. Białka drobno siekamy.
Za pomocą łyżki przelewamy ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelewamy do barszczu. Mieszamy. Do barszczu dodajemy pokrojone białka. Na samym końcu
dodajemy chrzan i mieszamy. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i pieprzem.
Białą kiełbasę nacinamy poprzek. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy oleju, wykładamy pokrojoną cebule, kiełbaskę, czosnek posypujemy majerankiem, i pieczemy 15 minut.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską, Aneta M.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 3 białe parzone kiełbasy

  • 500 g wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • 1/2 litra żuru w butelce

  • 150 g chrzanu (tartego)

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz czarny KOTANYI

  • 3-4 łyżki śmietany 18%

  • 4 jaja ugotowane na twardo

  • 3-4 liście laurowe KOTANYI

  • ok. 20-30 ml oleju rzepakowego

  • 250 g ziemniaków
  • obranych
  • pokrojonych na ćwiartki

  • 6 g suszonego majeranku KOTANYI
KROKI:
Barszcz
2 cebule (odkrawamy najpierw 2 większe kawałki, odstawiamy) kroimy w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalamy nad gazem. Opalone kawałki cebuli przekładamy do gotującego się wywaru z boczkiem i gotujemy mniej więcej 5 minut. Następnie wyjmujemy ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucamy ziemniaki. Ugotowany boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy majeranek, następnie boczek, smażymy.
Po 5 minutach gotowania wyjmujemy z wywaru przypaloną cebulę. Następnie boczek i cebulę z patelni przekładamy do wywaru. Zakwas na żur mieszamy, 1/2 litra dolewamy do garnka. Od czasu do czasu mieszamy.
Z 4 jaj ugotowanych na twardo wyciągamy żółtka i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy kilka łyżek wywaru, rozgniatamy żółtka. Do roztartych żółtek dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Mieszamy. Białka drobno siekamy.
Za pomocą łyżki przelewamy ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelewamy do barszczu. Mieszamy. Do barszczu dodajemy pokrojone białka. Na samym końcu
dodajemy chrzan i mieszamy. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i pieprzem.
Białą kiełbasę nacinamy poprzek. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy oleju, wykładamy pokrojoną cebule, kiełbaskę, czosnek posypujemy majerankiem, i pieczemy 15 minut.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU