POPISOWE DANIE

Beza z orzechami, bitą śmietaną i karmelizowanym bananem, Aneta W.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 posiekanych orzechów włoskich
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią KOTANYI
  • gorzka czekolada do dekoracji
KROKI:
Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy piana będzie już w miarę sztywna, wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijąjąc, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijać przez około 3 minuty, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz delikatnie wmieszać orzechy. Pianę wykładać na papier do pieczenia, formując okręgi. Piec przez 20 minut w 150 stopniach, po czym zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć bezę przez około 60 minut. Wyłączyć, pozostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią KOTANYI. Banana pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, aż zacznie się karmelizować. Ostudzone bezy udekorować śmietanką oraz bananem, posypać orzechami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: na zimno, wanilia
Beza z orzechami, bitą śmietaną i karmelizowanym bananem, Aneta W.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 posiekanych orzechów włoskich
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią KOTANYI
  • gorzka czekolada do dekoracji
KROKI:
Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy piana będzie już w miarę sztywna, wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijąjąc, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijać przez około 3 minuty, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz delikatnie wmieszać orzechy. Pianę wykładać na papier do pieczenia, formując okręgi. Piec przez 20 minut w 150 stopniach, po czym zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć bezę przez około 60 minut. Wyłączyć, pozostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią KOTANYI. Banana pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, aż zacznie się karmelizować. Ostudzone bezy udekorować śmietanką oraz bananem, posypać orzechami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: na zimno, wanilia
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU