POPISOWE DANIE

Bezglutenowa tarta czekoladowa, Katarzyna Z.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Ciasto: 250g mąki migdałowej
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej
  • 60ml syropu klonowego
  • 60ml oleju kokosowego extra virgin
  • Krem: 160g daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czekolada
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • kakao do posypania
KROKI:
Masa czekoladowa:
Daktyle zalewamy 150 ml wrzątku, po 15 minutach wodę odlewamy i odsączamy daktyle na sicie. Następnie dodajemy cukier puder, kakao, roztopioną czekoladę, roztopiony olej kokosowy i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Puszki mleka kokosowego muszą być dobrze schlodzone (noc w lodówce) odlewamy wodę, bierzemy jedynie tłuszcz. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Tłuszcz z mleka kokosowego przekładamy do miski, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi, cukier puder i ubijamy tak długo, aż uzyskamy konsystencję ubitej śmietany. Wciąż miksując wlewamy letnią żelatynę.
Połowę ubitej śmietany łączymy delikatnie z kremem daktylowo-czekoladowym.
Na wystudzony spód tarty nakładamy krem czekoladowy, szprycą nakładamy ubitą śmietanę kokosową. Do sitka wsypujemy kakao i posypujemy na wierzchu.
Tartę chowamy do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodziła.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Bezglutenowa tarta czekoladowa, Katarzyna Z.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Ciasto: 250g mąki migdałowej
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej
  • 60ml syropu klonowego
  • 60ml oleju kokosowego extra virgin
  • Krem: 160g daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czekolada
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • kakao do posypania
KROKI:
Masa czekoladowa:
Daktyle zalewamy 150 ml wrzątku, po 15 minutach wodę odlewamy i odsączamy daktyle na sicie. Następnie dodajemy cukier puder, kakao, roztopioną czekoladę, roztopiony olej kokosowy i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Puszki mleka kokosowego muszą być dobrze schlodzone (noc w lodówce) odlewamy wodę, bierzemy jedynie tłuszcz. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Tłuszcz z mleka kokosowego przekładamy do miski, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi, cukier puder i ubijamy tak długo, aż uzyskamy konsystencję ubitej śmietany. Wciąż miksując wlewamy letnią żelatynę.
Połowę ubitej śmietany łączymy delikatnie z kremem daktylowo-czekoladowym.
Na wystudzony spód tarty nakładamy krem czekoladowy, szprycą nakładamy ubitą śmietanę kokosową. Do sitka wsypujemy kakao i posypujemy na wierzchu.
Tartę chowamy do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodziła.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU