POPISOWE DANIE

Buraczana pizza z mozarellą, Katarzyna T.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:

  • ciasto:
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru zwykłego
    2
  • 5 dkg drożdży
    ok 3 szklanki mąki zwykłej
    szczypta soli
    szklanka ciepłej wody
    1 łyżka oliwy z oliwek

    zioła dalmatyńskie
    chili peperoncini
    pieprz świeżo mielony
    1-2 opakowania mozarelli
    2 upieczone buraki ćwikłowe
    10 dkg plastrów boczku
    garść rukoli
    3-4 łyżki sosu pomidorowego
KROKI:

1.Mleko podgrzać delikatnie, dodać drożdże, cukier i 3-4łyżki mąki.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2.Dalej dodać go do mąki, dodać wodę, olej i sól.Wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
3. Wówczas uformować placek -ja lubię cienkie ciasto- więc każdy robi grubość jaką lubi.Posmarować sosem,posypać chili.Ułożyć plastry boczku, buraka i pokrojoną mozarellę. Posypać ziołami i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( temp.200 stopni) i piec aż się delikatnie zrumieni.Podawać polaną oliwą i posypaną rukolą.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Buraczana pizza z mozarellą, Katarzyna T.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:

  • ciasto:
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru zwykłego
    2
  • 5 dkg drożdży
    ok 3 szklanki mąki zwykłej
    szczypta soli
    szklanka ciepłej wody
    1 łyżka oliwy z oliwek

    zioła dalmatyńskie
    chili peperoncini
    pieprz świeżo mielony
    1-2 opakowania mozarelli
    2 upieczone buraki ćwikłowe
    10 dkg plastrów boczku
    garść rukoli
    3-4 łyżki sosu pomidorowego
KROKI:

1.Mleko podgrzać delikatnie, dodać drożdże, cukier i 3-4łyżki mąki.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2.Dalej dodać go do mąki, dodać wodę, olej i sól.Wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
3. Wówczas uformować placek -ja lubię cienkie ciasto- więc każdy robi grubość jaką lubi.Posmarować sosem,posypać chili.Ułożyć plastry boczku, buraka i pokrojoną mozarellę. Posypać ziołami i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( temp.200 stopni) i piec aż się delikatnie zrumieni.Podawać polaną oliwą i posypaną rukolą.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU