POPISOWE DANIE

Cebulowa z grzankami na ossstro, Beata S.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • Składniki: ok 1 kg cebuli
  • 3-4 papryczki chilli
  • 1
  • 5 l bulionu drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 3-4 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka mąki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • bułki pszenne
  • ewentualnie ser żółty lub oscypek
KROKI:
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić na pół i pokroić w piórka. Roztopić masło, dodać rozgnieciony czosnek, lekko podsmażyć i wrzucić cebulę. Smażyć aż lekko się zrumieni, podlać odrobiną wody,pokrojoną w drobną kostkę marchew dorzucić do cebuli i dusić mieszając od czasu. Gdy cebula już jest miękka i w złocistym kolorze zalewamy ją bulionem i dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli. Doprawiamy mieszanką ziół prowansalskich i nadal gotujemy jeszcze przez ok 15 min.Bułki albo bagietkę kroimy na kromki lub kroimy w kostkę by uzyskać grzanki i opcjonalnie posypujemy je żółtym serem ( w przepisie został użyty wędzony oscypek i zapiekamy chwilę w piekarniku ). Wlewamy zupę na talerz,układamy na wierzch grzankę i np ser i Gotowe-smacznego
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Cebulowa z grzankami na ossstro, Beata S.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • Składniki: ok 1 kg cebuli
  • 3-4 papryczki chilli
  • 1
  • 5 l bulionu drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 3-4 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka mąki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • bułki pszenne
  • ewentualnie ser żółty lub oscypek
KROKI:
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić na pół i pokroić w piórka. Roztopić masło, dodać rozgnieciony czosnek, lekko podsmażyć i wrzucić cebulę. Smażyć aż lekko się zrumieni, podlać odrobiną wody,pokrojoną w drobną kostkę marchew dorzucić do cebuli i dusić mieszając od czasu. Gdy cebula już jest miękka i w złocistym kolorze zalewamy ją bulionem i dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli. Doprawiamy mieszanką ziół prowansalskich i nadal gotujemy jeszcze przez ok 15 min.Bułki albo bagietkę kroimy na kromki lub kroimy w kostkę by uzyskać grzanki i opcjonalnie posypujemy je żółtym serem ( w przepisie został użyty wędzony oscypek i zapiekamy chwilę w piekarniku ). Wlewamy zupę na talerz,układamy na wierzch grzankę i np ser i Gotowe-smacznego
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU