Chili con carne

KATEGORIA:Danie główne

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny lub cielęciny
  • 2 średnie cebule
  • puszka fasoli białej
  • puszka fasoli czerwonej
  • ząbek czosnku
  • papryka
  • chili
  • pieprz
  • sól
  • puszka kukurydzy
  • 3 pomidory
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • przyprawa chili con carne.

Kroki:

Można to danie wykonać na duej patelni. Cebulę kroję na drobne paski i szklę na oleju. Dodaję uprzednio pocięte w drobniutką kostkę mięso (można użyć mielonego, ale smak lepszy daje takie samodzielnie rozdrobnione). Posypuję dość obficie grubo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Siekam na drobno pomidory i dodaję do mięsa żeby się rozpadły. Dodaję posiekany ząbek czosnku. Całość mieszamy i dusimy na dość intensywnym ogniu. Kroję paprykę w drobne paski i dodaję. Kiedy mięso jest już miękkie (ok. 20 minut). Można użyć gotowej przyprawy do chili con carne (ja tak właśnie zrobiłem) lub na ryzyko użyć świeżego lub mielonego chili. Wsypuję na patelnię odcedzone i przepłukane fasolki oraz kukurydzę. Dodaję koncentracik pomidorowy i mieszam. Doprawiam do smaku i gotowe! Można podać orginalnie po meksykańsku z tortillą, ale samo lub z pieczywem również smakuje świetnie. Wspaniałe danie na zimowe dni i dla osób o wzmożonym zapotrzebowaniu na energię. Polecam!