POPISOWE DANIE

Chrupiący placek ziemniaczany z wołowiną, Kasia M.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Składniki:
    Farsz:
    - 0
  • 5 kg mięsa wolowego (np. rozbratel)

  • - 1 x papryka

  • - 1 x duża cebula

  • - 2 ząbki czosnku

  • - puszka całych pomidorów

  • - 0
  • 5 cm imbiru

  • - łyżeczka czosnku niedźwiedziego KOTANYI

  • - dwie małe papryczki peperoncini

  • - sól
  • pieprz
  • łyżeczkę cukru

  • - oliwki wg. uznania.

    Płacek ziemniaczany:
    - 0
  • 5 kg ziemniaków

  • - jajko

  • - czubata łyżka mąki

  • - sól
  • pieprz
  • olej do smażenia.

    Sos koperkowy na placek:
    - pół małego jogurtu naturalnego

  • - pół pęczka kopru

  • - sól
  • pieprz.
KROKI:
Farsz:
Mięso wołowe mielimy. Posiekany czosnek oraz pociętą cebulę podsmażamy lekko, dodajemy utarty imbir i zmielone mięso. Całość podsmażamy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, przyprawy (czosek niedźwiedzi, peperoncini, sól, pieprz, cukier). Paprykę myjemy, wyjmujemy środek, tniemy w paski, dodajemy do sosu. Na koniec pokrojone oliwki.

Placek ziemniaczany:
Trzemy pół kg ziemniaków, odlewamy nadmiar wody. Dodajemy jedno jajko, sół, pieprz oraz mąkę,
Na patelnie wlewamy ok 50 ml oleju. Gdy się rozgrzeje kładziemy gotową masę ziemniaczaną na całą wielkość patelni. Smażymy aż się ładnie przyrumieni. Odwracamy i smażymy na drugiej stronie.

Sos koperkowy:
Do miseczki wylewamy pół jogurtu, dodajemy posiekany koperek, pieprz i sól do smaku.

Usmażony placek wykladamy na talerz, na połowie kładziemy farsz, przykrywamy połowką. Na koniec polewamy sosem koperkowym i układamy listek kopru. Bardzo dobrze smakuje z ogórkiem kiszonym i surówkami. Polecam.
 
GŁOSÓW: 5 WYDRUKUJ PRZEPIS
Chrupiący placek ziemniaczany z wołowiną, Kasia M.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Składniki:
    Farsz:
    - 0
  • 5 kg mięsa wolowego (np. rozbratel)

  • - 1 x papryka

  • - 1 x duża cebula

  • - 2 ząbki czosnku

  • - puszka całych pomidorów

  • - 0
  • 5 cm imbiru

  • - łyżeczka czosnku niedźwiedziego KOTANYI

  • - dwie małe papryczki peperoncini

  • - sól
  • pieprz
  • łyżeczkę cukru

  • - oliwki wg. uznania.

    Płacek ziemniaczany:
    - 0
  • 5 kg ziemniaków

  • - jajko

  • - czubata łyżka mąki

  • - sól
  • pieprz
  • olej do smażenia.

    Sos koperkowy na placek:
    - pół małego jogurtu naturalnego

  • - pół pęczka kopru

  • - sól
  • pieprz.
KROKI:
Farsz:
Mięso wołowe mielimy. Posiekany czosnek oraz pociętą cebulę podsmażamy lekko, dodajemy utarty imbir i zmielone mięso. Całość podsmażamy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, przyprawy (czosek niedźwiedzi, peperoncini, sól, pieprz, cukier). Paprykę myjemy, wyjmujemy środek, tniemy w paski, dodajemy do sosu. Na koniec pokrojone oliwki.

Placek ziemniaczany:
Trzemy pół kg ziemniaków, odlewamy nadmiar wody. Dodajemy jedno jajko, sół, pieprz oraz mąkę,
Na patelnie wlewamy ok 50 ml oleju. Gdy się rozgrzeje kładziemy gotową masę ziemniaczaną na całą wielkość patelni. Smażymy aż się ładnie przyrumieni. Odwracamy i smażymy na drugiej stronie.

Sos koperkowy:
Do miseczki wylewamy pół jogurtu, dodajemy posiekany koperek, pieprz i sól do smaku.

Usmażony placek wykladamy na talerz, na połowie kładziemy farsz, przykrywamy połowką. Na koniec polewamy sosem koperkowym i układamy listek kopru. Bardzo dobrze smakuje z ogórkiem kiszonym i surówkami. Polecam.
 
GŁOSÓW: 5 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU