Ciasteczka orzechowe

KATEGORIA:Desery

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego ciemnego
  • 1 kostka masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu Kotányi
  • kilka kropli zapachu migdałowego
  • 32 połówki orzeszków lub migdały

Kroki:

1. Jajka rozbijam do miseczki.
2. Do miski lub malaksera wkładam mąkę, miękkie masło, jajka, cukier, cynamon, sól, sodę i zapach migdałowy. Miksuję do czasu, aż składniki się połączą.
3. Z ciasta formuję 32 kulki wielkości orzecha. Układam je na papierze do pieczenia. Na każdej kulce kładę połowę orzecha i dociskam.
4. Ciasteczka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około 20 minut.