POPISOWE DANIE

Ciastka orkiszowe z czekoladą i żyrawiną, Małgorzata Ś.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 90 ml oleju rzepakowego z cytryną
  • 160 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 120 g żurawiny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1
  • 5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KROKI:
Żurawinę przelej gorącą wodą.
Mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, mleko, olej, odsączoną żurawinę i pokrojoną czekoladę oraz cynamon. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrób ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione rozwałkuj na grubość około 9 mm, tnij w prostokąty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz do tzw. suchego patyczka, około 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż powierzchnia ciastek się zarumieni.
Ciastka są gotowe do degustacji po wystudzeniu.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Ciastka orkiszowe z czekoladą i żyrawiną, Małgorzata Ś.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 90 ml oleju rzepakowego z cytryną
  • 160 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 120 g żurawiny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1
  • 5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KROKI:
Żurawinę przelej gorącą wodą.
Mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, mleko, olej, odsączoną żurawinę i pokrojoną czekoladę oraz cynamon. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrób ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione rozwałkuj na grubość około 9 mm, tnij w prostokąty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz do tzw. suchego patyczka, około 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż powierzchnia ciastek się zarumieni.
Ciastka są gotowe do degustacji po wystudzeniu.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU