POPISOWE DANIE

Ciasto czekoladowo buraczane z nuta wanilii, Monika L.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 300 g ugotowanych na miękko buraków

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej

  • 30 g kakao

  • 100 g czekolady gorzkiej

  • 3 jaja

  • 300 g cukru trzcinowego

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego

  • 200 ml oleju rzepakowego

  • ponadto:
    100 g gorzkiej czekolady

  • cukier puder

  • masło do wysmarowania formy

  • mąka do oprószenia formy.
KROKI:
Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy.
Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna.
W tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, a pod koniec dolewamy olej i całość mieszamy.
Do masy z jajek dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy.
Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm).
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 50 – 60 min. (do suchego patyczka).
Boki ciasta smarujemy i ozdabiamy czekoladą a wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
Ciasto czekoladowo buraczane z nuta wanilii, Monika L.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 300 g ugotowanych na miękko buraków

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej

  • 30 g kakao

  • 100 g czekolady gorzkiej

  • 3 jaja

  • 300 g cukru trzcinowego

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego

  • 200 ml oleju rzepakowego

  • ponadto:
    100 g gorzkiej czekolady

  • cukier puder

  • masło do wysmarowania formy

  • mąka do oprószenia formy.
KROKI:
Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy.
Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna.
W tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, a pod koniec dolewamy olej i całość mieszamy.
Do masy z jajek dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy.
Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm).
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 50 – 60 min. (do suchego patyczka).
Boki ciasta smarujemy i ozdabiamy czekoladą a wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU