POPISOWE DANIE

Ciasto płonące świeszki, Grzegorz K.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • cukier 1 szklanka
  • jaja 6 sztuk
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • masło bez oleju jedna kostka
  • 2 szklanki mleka
  • polewa czekoladowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy Kotanyi
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do posmarowania formy.
KROKI:
BISZKOPT
1 6 białek ubić na sztywno,dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. następnie dodać żóltka.
2 Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
3 Ciasto wylać na wysmarowaną tluszczem iposypaną maką formę do pieczenia,.
4 Piec w temperaturze 160-180 stopni około 40 minut, zależy od piekarnika.
5 Ciasto ostudzić,
Masa 1/2 litra mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1łyżka mąki pszennej, cukier waniliowy, 1 kostka masła Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 1/2 szklanki zimnego mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące mleko ugotować i ostudzić. Do utartego masła dodawać stopniowo budyń . . Z ciasta wyciąc okrągła foremką kółeczka, posklejać przygotowanym kremem,tak by powstały dośc wysokie świeczki, schłodzić, rozpuścis polewę, polać świeczki, z kawałków ciasta dokleić knoty.
Wielkość formy 35/25.
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
Ciasto płonące świeszki, Grzegorz K.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • cukier 1 szklanka
  • jaja 6 sztuk
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • masło bez oleju jedna kostka
  • 2 szklanki mleka
  • polewa czekoladowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy Kotanyi
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do posmarowania formy.
KROKI:
BISZKOPT
1 6 białek ubić na sztywno,dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. następnie dodać żóltka.
2 Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
3 Ciasto wylać na wysmarowaną tluszczem iposypaną maką formę do pieczenia,.
4 Piec w temperaturze 160-180 stopni około 40 minut, zależy od piekarnika.
5 Ciasto ostudzić,
Masa 1/2 litra mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1łyżka mąki pszennej, cukier waniliowy, 1 kostka masła Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 1/2 szklanki zimnego mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące mleko ugotować i ostudzić. Do utartego masła dodawać stopniowo budyń . . Z ciasta wyciąc okrągła foremką kółeczka, posklejać przygotowanym kremem,tak by powstały dośc wysokie świeczki, schłodzić, rozpuścis polewę, polać świeczki, z kawałków ciasta dokleić knoty.
Wielkość formy 35/25.
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU