POPISOWE DANIE

Ciasto ryżowo-pomarańczowe z szafranem, Agnieszka H.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 2 litry mleka
  • 150 g cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • szafran Kotanyi
  • skórka z 1 pomarańczy średniej wielkości


  • łyżka likieru pomarańczowego lub soku z odrobiną alkoholu
  • 5 jajek
  • cukier puder do posypania


  • 2 łyżki rodzynek
  • czekolada do deserów w młynku Kotanyi
KROKI:
Mleko zagotować, do gotującego się mleka wsypać ryż, dodać cukier i obraną skórkę z cytryny. Mieszać od czasu do czasu i gotować ok. 40 minut. Gdy ryż mocno zgęstnieje dodać szafran. Wymieszać, do uzyskania żółtego koloru. Odstawić do ostygnięcia i wyciągnąć skórkę z cytryny. Gdy masa przestygnie wlać likier wymieszany z żółtkami, dodać rodzynki i startą skórkę z pomarańczy. Ubić pianę z białek i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Całość wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. godzinę, aż wierzch będzie brązowy. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem i startą czekoladą. Ciasto należy trzymać w lodówce. Kroimy jak tort, podając z plasterkiem pomarańczy. Smacznego
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
Ciasto ryżowo-pomarańczowe z szafranem, Agnieszka H.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 2 litry mleka
  • 150 g cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • szafran Kotanyi
  • skórka z 1 pomarańczy średniej wielkości


  • łyżka likieru pomarańczowego lub soku z odrobiną alkoholu
  • 5 jajek
  • cukier puder do posypania


  • 2 łyżki rodzynek
  • czekolada do deserów w młynku Kotanyi
KROKI:
Mleko zagotować, do gotującego się mleka wsypać ryż, dodać cukier i obraną skórkę z cytryny. Mieszać od czasu do czasu i gotować ok. 40 minut. Gdy ryż mocno zgęstnieje dodać szafran. Wymieszać, do uzyskania żółtego koloru. Odstawić do ostygnięcia i wyciągnąć skórkę z cytryny. Gdy masa przestygnie wlać likier wymieszany z żółtkami, dodać rodzynki i startą skórkę z pomarańczy. Ubić pianę z białek i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Całość wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. godzinę, aż wierzch będzie brązowy. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem i startą czekoladą. Ciasto należy trzymać w lodówce. Kroimy jak tort, podając z plasterkiem pomarańczy. Smacznego
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU