POPISOWE DANIE

Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami, Magdalena R.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Składniki na nadzienie:
    - 300 g świeżego szpinaku
    - 250 g sera ricotty
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka masła
    - 5 pomidorów suszonych
    - sól
  • pieprz
  • czosnek

    Składniki na sos pomidorowy:
    - 6 średnich pomidorów
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżeczka miodu
    - sól pieprz

    Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu.
KROKI:
Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy.

Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło i wrzucamy czosnek drobno pokrojony a następnie umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość to dorzucamy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli jest potrzeba doprawiamy.

Następnie robimy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem.

Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego :)
 
GŁOSÓW: 5 WYDRUKUJ PRZEPIS
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami, Magdalena R.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Składniki na nadzienie:
    - 300 g świeżego szpinaku
    - 250 g sera ricotty
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka masła
    - 5 pomidorów suszonych
    - sól
  • pieprz
  • czosnek

    Składniki na sos pomidorowy:
    - 6 średnich pomidorów
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżeczka miodu
    - sól pieprz

    Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu.
KROKI:
Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy.

Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło i wrzucamy czosnek drobno pokrojony a następnie umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość to dorzucamy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli jest potrzeba doprawiamy.

Następnie robimy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem.

Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego :)
 
GŁOSÓW: 5 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU