POPISOWE DANIE

Czekoladowo-cynamonowe jaglane naleśniki - sakiewki z pieczoną w wanilii gruszką, Aneta M.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Naleśniki:
    - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    - 0
  • 5 szklanki dobrego kakao
    - 4 łyżki mąki kukurydzianej
    - 2 jajka
    - 2 szklanki mleka
    - szczypta soli Kotanyi
    - łyżeczka cynamonu
    - odrobina startej gałki muszkatołowej Kotanyi
    - 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    Pieczone w wanilii gruszki:
    - 12 dojrzałych gruszek
    - sok z 3 cytryn
    - 3 laski wanilii
    - 8 łyżek cukru
KROKI:
Naleśniki:Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy w blenderze z wszystkimi składnikami na gładką masę. Masa powinna być bardzo gładka i mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalewać ciasto. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed smażeniem kolejnych naleśników nie trzeba dodatkowo smarować patelni olejem.
Pieczone w wanilii gruszki:
Gruszzki obrać zostawiając ogonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Na każdy usmażony naleśnik położyć ciepłą, upieczoną gruszkę. Naleśnik złożyć w sakiewkę, związek kawałkiem skórki z pomarańczy lub cytryny. Obok naleśnikowej sakiewki ułożyć pieczone gruszki. Posypać cukrem pudrem lub polać domową polewą czekoladową.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowo-cynamonowe jaglane naleśniki - sakiewki z pieczoną w wanilii gruszką, Aneta M.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Naleśniki:
    - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    - 0
  • 5 szklanki dobrego kakao
    - 4 łyżki mąki kukurydzianej
    - 2 jajka
    - 2 szklanki mleka
    - szczypta soli Kotanyi
    - łyżeczka cynamonu
    - odrobina startej gałki muszkatołowej Kotanyi
    - 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    Pieczone w wanilii gruszki:
    - 12 dojrzałych gruszek
    - sok z 3 cytryn
    - 3 laski wanilii
    - 8 łyżek cukru
KROKI:
Naleśniki:Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy w blenderze z wszystkimi składnikami na gładką masę. Masa powinna być bardzo gładka i mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalewać ciasto. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed smażeniem kolejnych naleśników nie trzeba dodatkowo smarować patelni olejem.
Pieczone w wanilii gruszki:
Gruszzki obrać zostawiając ogonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Na każdy usmażony naleśnik położyć ciepłą, upieczoną gruszkę. Naleśnik złożyć w sakiewkę, związek kawałkiem skórki z pomarańczy lub cytryny. Obok naleśnikowej sakiewki ułożyć pieczone gruszki. Posypać cukrem pudrem lub polać domową polewą czekoladową.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU