POPISOWE DANIE

Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapusta i pieczarkami, Monika L.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • ciasto:
    50 g świeżych drożdży

  • szczypta cukru

  • 1 jajka

  • 200 ml wody

  • 500 g maki pszennej

  • 1 ½ łyżeczki soli

  • żółtko do posmarowania

  • szczypta kurkumy.

    farsz:
    500 g kiszonej kapusty (bez marchwi)

  • 500 g pieczarek

  • 2 duże białe cebule

  • 2 łyżki masła klarownego

  • sól do smaku

  • pieprz czarny Kotanyi świeżo mielony do smaku

  • 3 łyżki całego kminku.
KROKI:
Farsz:
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.
Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt.
Na całej powierzchni nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Krążki pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.
Smacznego.

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną.
Można podawać je na ciepło, jak i na zimno.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapusta i pieczarkami, Monika L.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • ciasto:
    50 g świeżych drożdży

  • szczypta cukru

  • 1 jajka

  • 200 ml wody

  • 500 g maki pszennej

  • 1 ½ łyżeczki soli

  • żółtko do posmarowania

  • szczypta kurkumy.

    farsz:
    500 g kiszonej kapusty (bez marchwi)

  • 500 g pieczarek

  • 2 duże białe cebule

  • 2 łyżki masła klarownego

  • sól do smaku

  • pieprz czarny Kotanyi świeżo mielony do smaku

  • 3 łyżki całego kminku.
KROKI:
Farsz:
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.
Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt.
Na całej powierzchni nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Krążki pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.
Smacznego.

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną.
Można podawać je na ciepło, jak i na zimno.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU