POPISOWE DANIE

drożdżówki z serem, Justyna W.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • CIASTO DROŻDŻOWE
    • 400 g mąki pszennej /około/
    • 1 łyżka oleju
    • 1 jajo
    • 1 łyżka cukru
    • 1 opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 25 g świeżych drożdży
    • letnie mleko
    MASA SEROWA
    • 250 g twarogu tłustego
    • 1 opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
    • 3-4 łyżki cukru /ewentualnie
  • do smaku/
    • 2 żółtka jaj
    • 50 g masła
    • szczypta soli
    • garść rodzynek
    DODATKOWO
    • 2 białka jaj
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka oleju
KROKI:
Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą.
Mąkę przesiewam i łączę z cukrem z wanilią Kotanyi, olejem, solą i rozkłóconym jajem. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania.
Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub mleko. Wyrabiam około 15 minut - do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne.
Odkładam pod przykrycie na minimum 1 godzinę.
Twaróg mielę dwukrotnie. Żółtka ucieram z masłem, cukrem z wanilią Kotanyi i cukrem. Łączę z twarogiem. Dodaję sól i rodzynki. Mieszam do połączenia składników.
Odstawiam na bok.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto wałkuję dość cienko. Ostrym nożem kroję na części wielkości przyszłych drożdżówek. Naczyniem z płaskim dnem wyciskam krążki na każdej części. Przekładam drożdżówki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każde odciśnięte koło układam łyżką porcję masy serowej. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Białka rozkłócam z mlekiem i olejem. Po kwadransie smaruję każdą drożdżówkę dwukrotnie.
Piekę do zezłocenia – około 20-25 minut.
Smacznego!
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: rodzynki, wanilia
drożdżówki z serem, Justyna W.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • CIASTO DROŻDŻOWE
    • 400 g mąki pszennej /około/
    • 1 łyżka oleju
    • 1 jajo
    • 1 łyżka cukru
    • 1 opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 25 g świeżych drożdży
    • letnie mleko
    MASA SEROWA
    • 250 g twarogu tłustego
    • 1 opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
    • 3-4 łyżki cukru /ewentualnie
  • do smaku/
    • 2 żółtka jaj
    • 50 g masła
    • szczypta soli
    • garść rodzynek
    DODATKOWO
    • 2 białka jaj
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka oleju
KROKI:
Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą.
Mąkę przesiewam i łączę z cukrem z wanilią Kotanyi, olejem, solą i rozkłóconym jajem. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania.
Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub mleko. Wyrabiam około 15 minut - do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne.
Odkładam pod przykrycie na minimum 1 godzinę.
Twaróg mielę dwukrotnie. Żółtka ucieram z masłem, cukrem z wanilią Kotanyi i cukrem. Łączę z twarogiem. Dodaję sól i rodzynki. Mieszam do połączenia składników.
Odstawiam na bok.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto wałkuję dość cienko. Ostrym nożem kroję na części wielkości przyszłych drożdżówek. Naczyniem z płaskim dnem wyciskam krążki na każdej części. Przekładam drożdżówki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każde odciśnięte koło układam łyżką porcję masy serowej. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Białka rozkłócam z mlekiem i olejem. Po kwadransie smaruję każdą drożdżówkę dwukrotnie.
Piekę do zezłocenia – około 20-25 minut.
Smacznego!
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: rodzynki, wanilia
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU