POPISOWE DANIE

Eklerki z bitą śmietaną o smaku waniliowym, Anna S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 100 gram masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżka wódki.
    400 ml śmietanki kremówki 30%
  • cukier z prawdziwą wanilią KOTANYI
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru.
    Cukier puder do oprószenia
KROKI:
Ciasto: Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy, starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (np. tradycyjna gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia owalne, podłużne kształty o wielkości 3-4cm x 7-8cm i wysokości ok 3-4cm (w dość dużych odstępach).
Pieczemy około 20-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić. Studzimy.

Krem: Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią KOTANYI i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.

Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy około 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka.
Gotowe eklerki oprószamy cukrem pudrem.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Eklerki z bitą śmietaną o smaku waniliowym, Anna S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 100 gram masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżka wódki.
    400 ml śmietanki kremówki 30%
  • cukier z prawdziwą wanilią KOTANYI
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru.
    Cukier puder do oprószenia
KROKI:
Ciasto: Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy, starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (np. tradycyjna gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia owalne, podłużne kształty o wielkości 3-4cm x 7-8cm i wysokości ok 3-4cm (w dość dużych odstępach).
Pieczemy około 20-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić. Studzimy.

Krem: Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią KOTANYI i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.

Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy około 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka.
Gotowe eklerki oprószamy cukrem pudrem.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU