POPISOWE DANIE

Fasolka bo bretońsku, Małgorzata L.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • • 0
  • 5 kg fasoli piękny Jaś

  • • 3-4 liście laurowe

  • • 4-5 ziarna ziela angielskiego

  • • 250 g kiełbasy podwędzanej

  • • 250 g boczku wędzonego

  • • olej do smażenia

  • • 2 duże cebule

  • • 1 puszka pomidorów

  • • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • • Szczypta tymianku

  • • Papryczka chili jalapeno wg upodobań smakowych

  • • sól
  • pieprz do smaku
  • kostka bulionowa

  • • 1 łyżka mąki

  • • 1 łyżka masła
KROKI:
Fasolę zalać zimną wodą , pozostawić na co najmniej 12 godzin.
Wodę należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu z kostką bulionową (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liść laurowy i ziele angielskie .
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć na oleju dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać zblendowane pomidory + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oraz przyprawy. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę.
Całość gotować jeszcze kilka minut.
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników.
 
GŁOSÓW: 27 WYDRUKUJ PRZEPIS
Fasolka bo bretońsku, Małgorzata L.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • • 0
  • 5 kg fasoli piękny Jaś

  • • 3-4 liście laurowe

  • • 4-5 ziarna ziela angielskiego

  • • 250 g kiełbasy podwędzanej

  • • 250 g boczku wędzonego

  • • olej do smażenia

  • • 2 duże cebule

  • • 1 puszka pomidorów

  • • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • • Szczypta tymianku

  • • Papryczka chili jalapeno wg upodobań smakowych

  • • sól
  • pieprz do smaku
  • kostka bulionowa

  • • 1 łyżka mąki

  • • 1 łyżka masła
KROKI:
Fasolę zalać zimną wodą , pozostawić na co najmniej 12 godzin.
Wodę należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu z kostką bulionową (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liść laurowy i ziele angielskie .
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć na oleju dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać zblendowane pomidory + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oraz przyprawy. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę.
Całość gotować jeszcze kilka minut.
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników.
 
GŁOSÓW: 27 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU