NADZIENIE:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić drobno. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, smażyć aż zmiękły i odparował nadmiar soku - masa musi dobrze odparować bo inaczej bułki będą pękać a nadzienie wyciekać. Na koniec doprawić cukrem Kotanyi z prawdziwą wanilią i zostawić do wystudzenia.
Ciasto:
Masło posiekać razem z mąką wymieszaną z cukrem i ze solą. Drożdże wsypać do lekko podgrzanego mleka i wymieszać dokładnie. Wlać mleko z drożdżami, wbić 1 jajko - zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Podzielić je na 16 części - 14 rozwałkować na placuszki śr. ok. 12 cm. Na każdy nałożyć porcję nadzienia, ok. 2-3 czubatych łyżeczek, i zlepić dokładnie brzegi zbierając je razem. Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, lekko dociskać i rozpłaszczać dłonią - nie za mocno żeby nie popękały. Pozostałe 2 kawałki ciasta rozwałkować i kieliszkiem wycinać kółka na ryjki - w każdym zrobić 2 dziurki przy pomocy rurki do napojów. Kilka kółek zostawić bez dziurek i przekroić na krzyż na cztery części - to będą uszy prosiaczków. Wycięte elementy przyklejać do bułeczek smarując je z jednej strony roztrzepanym białkiem i lekko dociskać do powierzchni bułki. Także na białko przykleić oczka z przekrojonych poziomo rodzynek. Gotowe bułeczki posmarować dokładnie żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
NADZIENIE:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić drobno. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, smażyć aż zmiękły i odparował nadmiar soku - masa musi dobrze odparować bo inaczej bułki będą pękać a nadzienie wyciekać. Na koniec doprawić cukrem Kotanyi z prawdziwą wanilią i zostawić do wystudzenia.
Ciasto:
Masło posiekać razem z mąką wymieszaną z cukrem i ze solą. Drożdże wsypać do lekko podgrzanego mleka i wymieszać dokładnie. Wlać mleko z drożdżami, wbić 1 jajko - zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Podzielić je na 16 części - 14 rozwałkować na placuszki śr. ok. 12 cm. Na każdy nałożyć porcję nadzienia, ok. 2-3 czubatych łyżeczek, i zlepić dokładnie brzegi zbierając je razem. Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, lekko dociskać i rozpłaszczać dłonią - nie za mocno żeby nie popękały. Pozostałe 2 kawałki ciasta rozwałkować i kieliszkiem wycinać kółka na ryjki - w każdym zrobić 2 dziurki przy pomocy rurki do napojów. Kilka kółek zostawić bez dziurek i przekroić na krzyż na cztery części - to będą uszy prosiaczków. Wycięte elementy przyklejać do bułeczek smarując je z jednej strony roztrzepanym białkiem i lekko dociskać do powierzchni bułki. Także na białko przykleić oczka z przekrojonych poziomo rodzynek. Gotowe bułeczki posmarować dokładnie żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.