POPISOWE DANIE

Granatowa Pavlova, Anna Maria N.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 6 białek
    300 g cukru
    łyżka octu winnego jabłkowego
    łyżka mąki ziemniaczanej
    400 g masła
    250 g cukru pudru + 50 g cukru waniliowego domowej roboty lub Cukru z prawdziwą wanilią Kotany
    przypawa w młynku karmel i wanilia Kotany
    300 ml śmietanki 36%
    200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na sucho
    100 ml likieru Cointreau
    szczypta soli
    bita śmietana i granat do dekoracji
KROKI:
beza:
białka ubić powoli dosypując cukier, aż piana będzie sztywna. Dodać ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ubite białka wyłożyć na blachę z papierem do piecenia formując krąg. Formować dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 140°C i suszę około 50 minut.
krem:
Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią oraz zmielonym karmelem i wanilią ucieram, aż masa zbieleje. Dodaje śmietanę i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dosypuje uprażone i ostudzone płatki migdałowe, dodaje alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku.

Zimne krążki bezowe przekładam kremem migdałowym. Na wierzchu układam bitą śmietanę i owoce granatu.
 
GŁOSÓW: 53 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: krem, wanilia, tort
Granatowa Pavlova, Anna Maria N.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 6 białek
    300 g cukru
    łyżka octu winnego jabłkowego
    łyżka mąki ziemniaczanej
    400 g masła
    250 g cukru pudru + 50 g cukru waniliowego domowej roboty lub Cukru z prawdziwą wanilią Kotany
    przypawa w młynku karmel i wanilia Kotany
    300 ml śmietanki 36%
    200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na sucho
    100 ml likieru Cointreau
    szczypta soli
    bita śmietana i granat do dekoracji
KROKI:
beza:
białka ubić powoli dosypując cukier, aż piana będzie sztywna. Dodać ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ubite białka wyłożyć na blachę z papierem do piecenia formując krąg. Formować dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 140°C i suszę około 50 minut.
krem:
Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią oraz zmielonym karmelem i wanilią ucieram, aż masa zbieleje. Dodaje śmietanę i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dosypuje uprażone i ostudzone płatki migdałowe, dodaje alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku.

Zimne krążki bezowe przekładam kremem migdałowym. Na wierzchu układam bitą śmietanę i owoce granatu.
 
GŁOSÓW: 53 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: krem, wanilia, tort
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU