POPISOWE DANIE

Gruszki na sośnie, Aurelia G.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 2 gruszki
  • cynamon Kotanyi
  • 4-5 sosnowych igieł
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 kostek białej czekolady
KROKI:
Gruszki myjemy i przekrawamy na pół. Skórkę pozostawiamy.Wydrążamy gniazda nasienne.
Na suchą patelnie wlewamy 2 łyżki miodu, wkładamy igły sosnowe i chwilę podgrzewamy. Na podgrzany miód wkładamy gruszki, posypujemy szczyptą cynamonu Kotanyi, i karmelizujemy na zloty kolor z każdej strony.
Słodka śmietankę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Dokładamy czekoladę. Gotujemy do lekkiego zredukowania sosu. Gruszkę podajemy z sosem waniliowo-czekoladowym.

Rada: Domowy cukier waniliowy uzyskamy dzieki lasce wanili Kotanyi. Do słoiczka wsypujemy ok. 500g cukru i wkładamy laskę waniliową. Szczelnie zamykamy. Po kilku dniach otrzymujemy cukier waniliowy.
 
GŁOSÓW: 5 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: cynamon, owoce
Gruszki na sośnie, Aurelia G.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 2 gruszki
  • cynamon Kotanyi
  • 4-5 sosnowych igieł
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 kostek białej czekolady
KROKI:
Gruszki myjemy i przekrawamy na pół. Skórkę pozostawiamy.Wydrążamy gniazda nasienne.
Na suchą patelnie wlewamy 2 łyżki miodu, wkładamy igły sosnowe i chwilę podgrzewamy. Na podgrzany miód wkładamy gruszki, posypujemy szczyptą cynamonu Kotanyi, i karmelizujemy na zloty kolor z każdej strony.
Słodka śmietankę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Dokładamy czekoladę. Gotujemy do lekkiego zredukowania sosu. Gruszkę podajemy z sosem waniliowo-czekoladowym.

Rada: Domowy cukier waniliowy uzyskamy dzieki lasce wanili Kotanyi. Do słoiczka wsypujemy ok. 500g cukru i wkładamy laskę waniliową. Szczelnie zamykamy. Po kilku dniach otrzymujemy cukier waniliowy.
 
GŁOSÓW: 5 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: cynamon, owoce
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU