POPISOWE DANIE

Gulasz wieprzowy w czerwonym winie, Anna N.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki suszonego i świeżego oregano
  • łyżka musztardy ostrej
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli morskiej z ziołami
  • łyżeczka soli zmiękczającej mięso
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chilli
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina.
KROKI:
Mięso kroimy w kawałki, dodajemy musztardę, sól, pieprz i chilli, odstawiamy do lodówki na 1-2 godzin. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i na dużym ogniu, cięgle mieszając smażymy do uzyskania złocistego koloru. Mięso odsuwamy na boki a na środek patelni wrzucamy pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem, a na rozgrzaną patelnię wlewamy wino i deglasujemy. Zawartość patelni wlewamy do garnka, dodajemy suszone oregano, kmin rzymski i dusimy na małym ogniu ok. 3 godzin, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy świeże listki oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np z focaccią z rozmarynem.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Gulasz wieprzowy w czerwonym winie, Anna N.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki suszonego i świeżego oregano
  • łyżka musztardy ostrej
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli morskiej z ziołami
  • łyżeczka soli zmiękczającej mięso
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chilli
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina.
KROKI:
Mięso kroimy w kawałki, dodajemy musztardę, sól, pieprz i chilli, odstawiamy do lodówki na 1-2 godzin. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i na dużym ogniu, cięgle mieszając smażymy do uzyskania złocistego koloru. Mięso odsuwamy na boki a na środek patelni wrzucamy pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem, a na rozgrzaną patelnię wlewamy wino i deglasujemy. Zawartość patelni wlewamy do garnka, dodajemy suszone oregano, kmin rzymski i dusimy na małym ogniu ok. 3 godzin, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy świeże listki oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np z focaccią z rozmarynem.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU