POPISOWE DANIE

Kardamonowe muffinki z pomarańczowym nadzieniem i czekoladowym kremem, Hania R.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • na babeczki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu Kotanyi
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 40 ml zimnej kawy
  • jajko
  • 40 ml oleju
  • krem pomarańczowy:
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • ganache:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30 %
  • do dekoracji:
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 szkl. wody
KROKI:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kardamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć jajko, olej, jogurt i kawę. Płynne składniki dodać do suchych, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Wszystkie składniki na krem pomarańczowy połączyć. Cały czas mieszając, gotować na małym ogniu, przez kilka minut, aż powstanie gładki, gęsty krem. Krem przetrzeć przez sitko, wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, następnie zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż składniki się połączą i powstanie gładki krem. Schłodzić.
Wodę z cukrem zagotować. Pomarańcze pokroić w cienkie półplasterki. Pomarańcze dodać do syropu, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż syrop wyparuje, a pomarańcza zmięknie i lekko się skarmelizuje.
W wystudzonych babeczkach wydrążyć środki, do każdej nałożyć po łyżeczce kremu pomarańczowego. Babeczki ozdobić ganache i karmelizowanymi plasterkami pomarańczy.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: krem, czekolada
Kardamonowe muffinki z pomarańczowym nadzieniem i czekoladowym kremem, Hania R.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • na babeczki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu Kotanyi
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 40 ml zimnej kawy
  • jajko
  • 40 ml oleju
  • krem pomarańczowy:
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • ganache:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30 %
  • do dekoracji:
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 szkl. wody
KROKI:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kardamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć jajko, olej, jogurt i kawę. Płynne składniki dodać do suchych, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Wszystkie składniki na krem pomarańczowy połączyć. Cały czas mieszając, gotować na małym ogniu, przez kilka minut, aż powstanie gładki, gęsty krem. Krem przetrzeć przez sitko, wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, następnie zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż składniki się połączą i powstanie gładki krem. Schłodzić.
Wodę z cukrem zagotować. Pomarańcze pokroić w cienkie półplasterki. Pomarańcze dodać do syropu, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż syrop wyparuje, a pomarańcza zmięknie i lekko się skarmelizuje.
W wystudzonych babeczkach wydrążyć środki, do każdej nałożyć po łyżeczce kremu pomarańczowego. Babeczki ozdobić ganache i karmelizowanymi plasterkami pomarańczy.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: krem, czekolada
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU