POPISOWE DANIE

Karkówka w musztardowej pierzynce, Joanna T.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki ziół dalmatyńskich KOTANYI
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoiczek ostrej musztardy
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1 jajko.
KROKI:
Karkówkę umyć i osuszyć.
Przyrządzić marynatę z wina,oliwy, przeciśniętych ząbków czosnku, miodu, ziół dalmatyńskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tak przyrządzonej marynacie obtoczyć mięso i pozostawić do marynowania na całą noc.
Po zamarynowaniu, mięso wyciągnąć z zalewy i obsmazyć na oliwe z każdej strony. Następnie obsmażone przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać pozostałą marynatą i szklanką wody. Piec (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoob)przez około 1,5 godz. Co jakiś czas, w trakcie pieczenia, mięso podlewać powstającym z pieczenia sosem.
Przygotować "kołuderkę"
Jajko roztrzepać, dosypać do niego bułkę tartą i dodać musztardę. Dokładnie połączyć i doprawć do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z piekarnika i na wierzchu oraz po bokach nałożyć powstałą masę. Mięso ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać.
Po całkowitym upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na jakieś 15 minut przed pokrojeniem.
Danie wyśmienicie smakuje na ciepło np. z kaszą gryczaną i domowymi ogórkami kiszonymi. Równie dobrze będzie pasowac na zimno jako domowa wędlinka.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Karkówka w musztardowej pierzynce, Joanna T.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki ziół dalmatyńskich KOTANYI
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoiczek ostrej musztardy
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1 jajko.
KROKI:
Karkówkę umyć i osuszyć.
Przyrządzić marynatę z wina,oliwy, przeciśniętych ząbków czosnku, miodu, ziół dalmatyńskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tak przyrządzonej marynacie obtoczyć mięso i pozostawić do marynowania na całą noc.
Po zamarynowaniu, mięso wyciągnąć z zalewy i obsmazyć na oliwe z każdej strony. Następnie obsmażone przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać pozostałą marynatą i szklanką wody. Piec (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoob)przez około 1,5 godz. Co jakiś czas, w trakcie pieczenia, mięso podlewać powstającym z pieczenia sosem.
Przygotować "kołuderkę"
Jajko roztrzepać, dosypać do niego bułkę tartą i dodać musztardę. Dokładnie połączyć i doprawć do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z piekarnika i na wierzchu oraz po bokach nałożyć powstałą masę. Mięso ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać.
Po całkowitym upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na jakieś 15 minut przed pokrojeniem.
Danie wyśmienicie smakuje na ciepło np. z kaszą gryczaną i domowymi ogórkami kiszonymi. Równie dobrze będzie pasowac na zimno jako domowa wędlinka.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU