POPISOWE DANIE

Karp pieczony w migdałach z sosem chrzanowo-jogurtowym i orzechowo - migdałowym, Iwona C.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Składniki:
    - 800 g karpia (dwa płaty po 400 g)
    - 60 g płatków migdałów
    - skórka otarta z jednej cytryny
    - 1 duże jajko
    - sól
  • pieprz Kotanyi
    - mąką do obtoczenia karpia

    Składniki na sos orzechowo - migdałowy:
    - 50 g orzechów włoskich
    - 50 g migdałów
    - 80 ml miodu pitnego czwórniaka
    - 1 łyżka miodu
    - 80 ml śmietany 36%

    Składniki na sos chrzanowo - jogurtowy
    - 1 jabłko
    - 2 łyżki chrzanu
    -2 łyżki jogurtu naturalnego
    - sól
  • pieprz Kotanyi
KROKI:
Wykonanie sosu orzechowo - migdałowego:
Orzechy i migdały grubo posiekać i uprażyć na patelni. Wlać miód pitny i miód, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco się zredukuje dodać śmietanę i nadal podgrzewać. Sos jest gotowy, gdy śmietana się zredukuje i lekko zgęstnieje.

Wykonanie sosu chrzanowo - jogurtowego:
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłko ugotować do miękkości i zblendować. Jogurt, chrzan i mus jabłkowy wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie karpia:
Płaty karpia oczyścić z łusek, usunąć ości z części brzusznej i odciąć płetwy. Karpia umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z płatów podzielić na cztery części. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem i skórką z cytryny (od strony mięsa).
Jajko wbić na talerz i roztrzepać. Na osobne talerzyki wsypać mąkę i płatki migdałowe.
Kawałki karpia obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa).
Karpia kładziemy na rozgrzanej patelni, płatkami do dołu i smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Gotowego karpia przekładamy na blachę pokrytą folią aluminiową i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Karpia w migdałach podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby
Karp pieczony w migdałach z sosem chrzanowo-jogurtowym i orzechowo - migdałowym, Iwona C.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Składniki:
    - 800 g karpia (dwa płaty po 400 g)
    - 60 g płatków migdałów
    - skórka otarta z jednej cytryny
    - 1 duże jajko
    - sól
  • pieprz Kotanyi
    - mąką do obtoczenia karpia

    Składniki na sos orzechowo - migdałowy:
    - 50 g orzechów włoskich
    - 50 g migdałów
    - 80 ml miodu pitnego czwórniaka
    - 1 łyżka miodu
    - 80 ml śmietany 36%

    Składniki na sos chrzanowo - jogurtowy
    - 1 jabłko
    - 2 łyżki chrzanu
    -2 łyżki jogurtu naturalnego
    - sól
  • pieprz Kotanyi
KROKI:
Wykonanie sosu orzechowo - migdałowego:
Orzechy i migdały grubo posiekać i uprażyć na patelni. Wlać miód pitny i miód, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco się zredukuje dodać śmietanę i nadal podgrzewać. Sos jest gotowy, gdy śmietana się zredukuje i lekko zgęstnieje.

Wykonanie sosu chrzanowo - jogurtowego:
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłko ugotować do miękkości i zblendować. Jogurt, chrzan i mus jabłkowy wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie karpia:
Płaty karpia oczyścić z łusek, usunąć ości z części brzusznej i odciąć płetwy. Karpia umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z płatów podzielić na cztery części. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem i skórką z cytryny (od strony mięsa).
Jajko wbić na talerz i roztrzepać. Na osobne talerzyki wsypać mąkę i płatki migdałowe.
Kawałki karpia obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa).
Karpia kładziemy na rozgrzanej patelni, płatkami do dołu i smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Gotowego karpia przekładamy na blachę pokrytą folią aluminiową i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Karpia w migdałach podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU