POPISOWE DANIE

KARP W GALARECIE, Marta S.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 karp ok.1 1/2 kg

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 5 marchwi

  • 2 pietruszki

  • 1/2 selera

  • 1 cebula

  • 2 cytryny

  • natka pietruszki

  • 3 łyżki żelatyny

  • sóL morska młynek Kotanyi

  • pieprz młynek Kotanyi
    ziele angielskie
  • liśc laurowy
KROKI:
Karpia skrobiemy i patroszmy.Do garnka wlewamy bulion wrzucamy
warzywa, gotujemy do miękkości razem z przyprawami. dodajemy
wtedy pokrojonego w dzwonka karpia razem z głową.Gotujemy na
bardzo małym ogniu ok 15 minut. Delikatnie wyciagamy
rybę.Studzimy. Na pólmisek wykładamy pokojona w plasterki
marchew, na niej układmy karpia nadając mu kształt ryby.
Pomiedzy dzwonka karpia wkładamy plasterki cytryny. Do
szklanki odlewamy troche bulionu, rozpuszczamy galaretę, dobrze
mieszamy az sie rozpuści całkowicie, dodajemy do reszty
bulionu, pdgrzewamy ale juz nie gotujemy. Odstawiamy do
delikatnego stężenia, wtedy zalewamy karpia, przystrajamy
natka pietruszki, odstawiamy do stężenia całkowitego
 
GŁOSÓW: 18 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby, regionalne
KARP W GALARECIE, Marta S.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 karp ok.1 1/2 kg

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 5 marchwi

  • 2 pietruszki

  • 1/2 selera

  • 1 cebula

  • 2 cytryny

  • natka pietruszki

  • 3 łyżki żelatyny

  • sóL morska młynek Kotanyi

  • pieprz młynek Kotanyi
    ziele angielskie
  • liśc laurowy
KROKI:
Karpia skrobiemy i patroszmy.Do garnka wlewamy bulion wrzucamy
warzywa, gotujemy do miękkości razem z przyprawami. dodajemy
wtedy pokrojonego w dzwonka karpia razem z głową.Gotujemy na
bardzo małym ogniu ok 15 minut. Delikatnie wyciagamy
rybę.Studzimy. Na pólmisek wykładamy pokojona w plasterki
marchew, na niej układmy karpia nadając mu kształt ryby.
Pomiedzy dzwonka karpia wkładamy plasterki cytryny. Do
szklanki odlewamy troche bulionu, rozpuszczamy galaretę, dobrze
mieszamy az sie rozpuści całkowicie, dodajemy do reszty
bulionu, pdgrzewamy ale juz nie gotujemy. Odstawiamy do
delikatnego stężenia, wtedy zalewamy karpia, przystrajamy
natka pietruszki, odstawiamy do stężenia całkowitego
 
GŁOSÓW: 18 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby, regionalne
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU