Kieszonki filo z brukselką i suszoną śliwką, Małgorzata Ś.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta filo
300 g brukselki
150 g śliwki kalifornijskiej
1 czerwona cebula duża
1 łyżka masła klarowanego
pieprz i sól świeżo mielona Kotanyi
1/2 łyżeczki czarnuszki Kotanyi.
KROKI:
Brukselkę oczyszczamy i gotujemy w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko schładzamy. Na maśle przesmażamy czerwona cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy brukselkę i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką.
Przestudzamy.
Ciasto filo tniemy na paski szerokości 6 cm, układamy farsz i zwijamy w kieszonki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 - 15 minut, do zarumienienia.
Kieszonki filo z brukselką i suszoną śliwką, Małgorzata Ś.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta filo
300 g brukselki
150 g śliwki kalifornijskiej
1 czerwona cebula duża
1 łyżka masła klarowanego
pieprz i sól świeżo mielona Kotanyi
1/2 łyżeczki czarnuszki Kotanyi.
KROKI:
Brukselkę oczyszczamy i gotujemy w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko schładzamy. Na maśle przesmażamy czerwona cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy brukselkę i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką.
Przestudzamy.
Ciasto filo tniemy na paski szerokości 6 cm, układamy farsz i zwijamy w kieszonki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 - 15 minut, do zarumienienia.