POPISOWE DANIE

Kolorowe kluski z makiem , Justyna W.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • małe opakowanie makaronu krajanka lub łazanki
  • wedle uznania i tradycji rodzinnej

  • 1 szklanka gotowanego
  • mielonego maku

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
    garść daktyli
  • laska wanilii
  • garść żurawiny
    garść siekanych migdałów
  • skórka otarta z połowy sparzonej ekologicznej
  • (niewoskowanej) pomarańczy
  • 1 kieliszek amaretto
  • pestki z połowy owocu granata
KROKI:
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić.
Na patelni rozpuścić masło z miodem
i dodać ugotwany, zmielony mak. Polać mlekiem i zamieszać. Drobno posiekać bakalie i dorzucić do maku. Wymieszać masę makową z makaronem. Przełożyć do głębokiego naczynia i polać amaretto. Na wierzchu posypać pestkami granatu i siekanymi migdałami.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Kolorowe kluski z makiem , Justyna W.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • małe opakowanie makaronu krajanka lub łazanki
  • wedle uznania i tradycji rodzinnej

  • 1 szklanka gotowanego
  • mielonego maku

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
    garść daktyli
  • laska wanilii
  • garść żurawiny
    garść siekanych migdałów
  • skórka otarta z połowy sparzonej ekologicznej
  • (niewoskowanej) pomarańczy
  • 1 kieliszek amaretto
  • pestki z połowy owocu granata
KROKI:
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić.
Na patelni rozpuścić masło z miodem
i dodać ugotwany, zmielony mak. Polać mlekiem i zamieszać. Drobno posiekać bakalie i dorzucić do maku. Wymieszać masę makową z makaronem. Przełożyć do głębokiego naczynia i polać amaretto. Na wierzchu posypać pestkami granatu i siekanymi migdałami.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU