POPISOWE DANIE

Korzenny tort marchewkowy, Agnieszka C.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Ciasto:

    4 jaja

    1
  • 25 szklanki cukru

    1 szkl oleju

    2 szkl mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka sody

    1 łyżka cynamonu Kotanyi

    1/2 łyżeczki kardamonu Kotanyi

    1/4 łyżeczki imbiru Kotanyi

    4 goździki Kotanyi

    350 g marchwi

    100 g orzechów włoskich

    50g migdałów

    100g suszonej żurawiny

    0
  • 5 szkl rodzynek

    4 łyżki rumu ciemnego



    2 szkl mleka

    4 żółtka

    3 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1/2 szkl cukru

    1 laska wanilii Kotanyi

    200 g masła



    100 g czekolady mlecznej

    100 g śmietanki 30%
KROKI:
Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy. Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oraz przyprawy utarte w moździerzu, miksujemy, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki w tym startą na tare marchew) i całość mieszamy łyżką.

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 60 min.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.

Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 3 krążki.

Krem:

Z podanej ilości mleka odlewamy 0,25 szklanki, resztę zagotowujemy z laską wanilii i wydłubanymi z niej ziarenkami. Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek, wlewamy mleko, które odlaliśmy, aby masa stała się rzadsza i całość wlewamy na gotujące się mleko. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Powinniśmy otrzymać pyszny budyń o smaku śmietankowo-waniliowym. Usuwamy laskę wanilii.

Po wystudzeniu ucieramy z miękkim masłem.

Kremem przekładamy ciasto.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy ze śmietanką i smarujemy wierzch ciasta.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Korzenny tort marchewkowy, Agnieszka C.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Ciasto:

    4 jaja

    1
  • 25 szklanki cukru

    1 szkl oleju

    2 szkl mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka sody

    1 łyżka cynamonu Kotanyi

    1/2 łyżeczki kardamonu Kotanyi

    1/4 łyżeczki imbiru Kotanyi

    4 goździki Kotanyi

    350 g marchwi

    100 g orzechów włoskich

    50g migdałów

    100g suszonej żurawiny

    0
  • 5 szkl rodzynek

    4 łyżki rumu ciemnego



    2 szkl mleka

    4 żółtka

    3 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1/2 szkl cukru

    1 laska wanilii Kotanyi

    200 g masła



    100 g czekolady mlecznej

    100 g śmietanki 30%
KROKI:
Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy. Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oraz przyprawy utarte w moździerzu, miksujemy, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki w tym startą na tare marchew) i całość mieszamy łyżką.

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 60 min.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.

Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 3 krążki.

Krem:

Z podanej ilości mleka odlewamy 0,25 szklanki, resztę zagotowujemy z laską wanilii i wydłubanymi z niej ziarenkami. Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek, wlewamy mleko, które odlaliśmy, aby masa stała się rzadsza i całość wlewamy na gotujące się mleko. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Powinniśmy otrzymać pyszny budyń o smaku śmietankowo-waniliowym. Usuwamy laskę wanilii.

Po wystudzeniu ucieramy z miękkim masłem.

Kremem przekładamy ciasto.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy ze śmietanką i smarujemy wierzch ciasta.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU