POPISOWE DANIE

Krem z borowików z grzankami, Mariusz M.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • Składniki :
    * suszone borowiki - 50 g

  • * cebula - 1 szt

  • * wywar z włoszczyzny - 2 l

  • * bulion warzywny - 2 kostki

  • * śmietana 30% - 150 ml

  • * masło - 4 łyżki

  • * oliwa z oliwek - 3 łyżki
    * mąka pszenna - 1 łyżka
    * sól jodowana do smaku

  • * pieprz KOTANYI do smaku

  • * pełnoziarniste pieczywo tostowe: 5 kromek.
KROKI:
Suszone borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na około 2 godzin.
Po tym czasie gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut. Następnie całość oprószamy mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
Do zasmażki dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Przygotowujemy grzanki.
GRZANKI - Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki i kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.
Przed podaniem zupę należy zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem KOTANYI.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Krem z borowików z grzankami, Mariusz M.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • Składniki :
    * suszone borowiki - 50 g

  • * cebula - 1 szt

  • * wywar z włoszczyzny - 2 l

  • * bulion warzywny - 2 kostki

  • * śmietana 30% - 150 ml

  • * masło - 4 łyżki

  • * oliwa z oliwek - 3 łyżki
    * mąka pszenna - 1 łyżka
    * sól jodowana do smaku

  • * pieprz KOTANYI do smaku

  • * pełnoziarniste pieczywo tostowe: 5 kromek.
KROKI:
Suszone borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na około 2 godzin.
Po tym czasie gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut. Następnie całość oprószamy mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
Do zasmażki dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Przygotowujemy grzanki.
GRZANKI - Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki i kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.
Przed podaniem zupę należy zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem KOTANYI.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU