POPISOWE DANIE

Królik w sosie śmietanowo - musztardowym z białym winem, Małgorzata Ś.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 2 udka tylnie z królika
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • 100 ml musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego Kotanyi
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • łyżeczka pikantnej mieszanki z pieprzem kotanyi
KROKI:
Mięso posyp solą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu, włóż mięso i smaż do zrumienienia się z obu stron. Zdejmij z patelni.
Po zdjęciu mięsa na patelnię wrzuć posiekane szalotki i smaż, aż się mocno zezłocą. Dodaj wino i zwiększ ogień. Zamieszaj zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna. Dodaj musztardę, tymianek i wodę. Całość wymieszaj razem, a następnie doprowadź do wrzenia.

Dopraw solą i mieszanką z pieprzem do smaku.
Zmniejsz ogień, włóż do sosu królika (dokładnie obtaczamy królika w sosie) i duś pod przykryciem około 50-60 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso.
Do sosu dodaj śmietanę i część posiekanej natki pietruszki. Zdejmij z ognia, wymieszaj do połączenia się składników i ponownie włóż mięso na patelnię, by pokryło się sosem.
Rozłóż na talerze.
Można podawać z zeimniakami z wody lub zapiekanymi.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Królik w sosie śmietanowo - musztardowym z białym winem, Małgorzata Ś.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 2 udka tylnie z królika
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • 100 ml musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego Kotanyi
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • łyżeczka pikantnej mieszanki z pieprzem kotanyi
KROKI:
Mięso posyp solą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu, włóż mięso i smaż do zrumienienia się z obu stron. Zdejmij z patelni.
Po zdjęciu mięsa na patelnię wrzuć posiekane szalotki i smaż, aż się mocno zezłocą. Dodaj wino i zwiększ ogień. Zamieszaj zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna. Dodaj musztardę, tymianek i wodę. Całość wymieszaj razem, a następnie doprowadź do wrzenia.

Dopraw solą i mieszanką z pieprzem do smaku.
Zmniejsz ogień, włóż do sosu królika (dokładnie obtaczamy królika w sosie) i duś pod przykryciem około 50-60 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso.
Do sosu dodaj śmietanę i część posiekanej natki pietruszki. Zdejmij z ognia, wymieszaj do połączenia się składników i ponownie włóż mięso na patelnię, by pokryło się sosem.
Rozłóż na talerze.
Można podawać z zeimniakami z wody lub zapiekanymi.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU