POPISOWE DANIE

Lekkostrawna zapiekanka z dorszem, dania świąteczne nie muszą być nudne, Małgorzata L.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 350-400g filet z dorsza

  • 500ml bulion warzywny ( może być z kostki)

  • 1 szklanka kaszy kuskus

  • ok. 100g pomidorki koktajlowe

  • 1 marchewka

  • ¼ szkl. kukurydzy

  • kilka małych różyczek brokuła

  • garść zielonego groszku alternatywą może być mix mrożonki

  • 50g masła

  • 20dag żółty ser

  • Sól
  • pieprz cytrynowy
  • kolendra
  • szczypta ostrej papryki lub inne ulubione przyprawy

  • Natka pietruszki
KROKI:
Kaszę ugotować na bulionie warzywnym ok.10 minut. dodając do niej łyżeczkę masła.
Ugotowaną kaszę wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Rybę obmyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem po czym pokroić w kostkę lub centymetrowe paski.
Marchewkę pokroić w plasterki, wraz z brokułem kukurydzą i groszkiem lekko zblanszować po czym połowę ich ułożyć na kaszy i lekko posypać przyprawami . Pomidorki rozkroić na połówki .
Na warzywach ułożyć pokrojonego dorsza i pokrojone pomidorki oraz drugą część warzyw i znów lekko przyprawić.
Górę zapiekanki posypać startym żółtym serem oraz zieloną natką pietruszki. Zamiast żółtego sera można użyć mozzarelli.
Zapiekać ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *
Zapiekanka jest bardzo smaczna a co najważniejsze w święta lekkostrawna. Super sprawa aby przemycić w zapiekance rybę dla dzieci, które za nią nie przepadają .
 
GŁOSÓW: 19 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby, na ciepło
Lekkostrawna zapiekanka z dorszem, dania świąteczne nie muszą być nudne, Małgorzata L.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 350-400g filet z dorsza

  • 500ml bulion warzywny ( może być z kostki)

  • 1 szklanka kaszy kuskus

  • ok. 100g pomidorki koktajlowe

  • 1 marchewka

  • ¼ szkl. kukurydzy

  • kilka małych różyczek brokuła

  • garść zielonego groszku alternatywą może być mix mrożonki

  • 50g masła

  • 20dag żółty ser

  • Sól
  • pieprz cytrynowy
  • kolendra
  • szczypta ostrej papryki lub inne ulubione przyprawy

  • Natka pietruszki
KROKI:
Kaszę ugotować na bulionie warzywnym ok.10 minut. dodając do niej łyżeczkę masła.
Ugotowaną kaszę wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Rybę obmyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem po czym pokroić w kostkę lub centymetrowe paski.
Marchewkę pokroić w plasterki, wraz z brokułem kukurydzą i groszkiem lekko zblanszować po czym połowę ich ułożyć na kaszy i lekko posypać przyprawami . Pomidorki rozkroić na połówki .
Na warzywach ułożyć pokrojonego dorsza i pokrojone pomidorki oraz drugą część warzyw i znów lekko przyprawić.
Górę zapiekanki posypać startym żółtym serem oraz zieloną natką pietruszki. Zamiast żółtego sera można użyć mozzarelli.
Zapiekać ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *
Zapiekanka jest bardzo smaczna a co najważniejsze w święta lekkostrawna. Super sprawa aby przemycić w zapiekance rybę dla dzieci, które za nią nie przepadają .
 
GŁOSÓW: 19 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby, na ciepło
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU