Makaron z sosem kalafiorowym

KATEGORIA:Kolacja na ciepło

Składniki

  • 1 średniej wielkości lub mały kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego lub śmietany
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju lub masła
  • ser w typie parmezanu do posypania lub wegański parmezan
  • czarny pieprz Kotányi
  • chili Kotányi
  • ½ łyżeczki imbiru Kotányi
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • makaron
  • śmietana lub mleko do konsystencji

Kroki:

1. Cebulę i czosnek obieram. Szatkuję i wrzucam na rozgrzany olej. Solę i duszę kilka minut często mieszając.
2. Warzywa przekładam do blendera lub rozdrabniam blenderem ręcznym. Dolewam mleko lub śmietanę do pożądanej konsystencji. Ilość płynu zależy od wielkości kalafiora. Dodaję cukier, imbir, doprawiam solą, czarnym pieprzem Kotányi. Masa powinna mieć konsystencję sosu.
3. Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odlewam na sicie. Przekładam do garnka, łączę z sosem z kalafiora i mieszam dokładnie.
4. Makaron nakładam na talerze do misek. Posypuję serem w typie parmezan, oraz chili Kotányi. Podaję.