POPISOWE DANIE

Makaronowy warkocz w prawdziwkach, Beata S.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie makaronu spagetti trójkolorowego
  • 2-3 łyżeczki lubczyku Kotanyi
  • 15 dag parmezanu
  • 40 dag suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany
  • pół szklanki wody
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
KROKI:
Grzyby namoczyć w wodzie ok godziny.Makaron wrzucić do lekko osolonej wody z łyżką oliwy z oliwek gotować ok 20 minut-przestudzić.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie na patelni.Odcedzone prawdziwki pokroić i wrzucić do podsmażonej cebuli,posypując lubczykiem.Przyprawić solą i pieprzem wg swojego uznania i po chwili dodać do nich pół szklanki wody. Grzyby dusić przez ok.10 min.pod przykryciem.Pod koniec duszenia dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i posiekany drobno ząbek czosnku.Potem zagęścić sos 3 łyżkami mąki i gotować na małym ogniu jeszcze przez ok.2 min.Do sosu na koniec dodać śmietany-by się nie zważyła,wymieszać trochę gorącego sosu ze śmietaną,by następnie dodać ją do reszty.
Makaron "upiąć" u góry szczypiorkiem,zapleść warkocz i przewiązać go u dołu znów szczypiorkiem-by kompozycja się nie popsuła przed podaniem.Na talerz dajemy warkocz,podając grzyby w sosie w jego środek.Na zakończenie posypujemy startym parmezanem i lubczykiem,smacznego
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
Makaronowy warkocz w prawdziwkach, Beata S.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie makaronu spagetti trójkolorowego
  • 2-3 łyżeczki lubczyku Kotanyi
  • 15 dag parmezanu
  • 40 dag suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany
  • pół szklanki wody
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
KROKI:
Grzyby namoczyć w wodzie ok godziny.Makaron wrzucić do lekko osolonej wody z łyżką oliwy z oliwek gotować ok 20 minut-przestudzić.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie na patelni.Odcedzone prawdziwki pokroić i wrzucić do podsmażonej cebuli,posypując lubczykiem.Przyprawić solą i pieprzem wg swojego uznania i po chwili dodać do nich pół szklanki wody. Grzyby dusić przez ok.10 min.pod przykryciem.Pod koniec duszenia dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i posiekany drobno ząbek czosnku.Potem zagęścić sos 3 łyżkami mąki i gotować na małym ogniu jeszcze przez ok.2 min.Do sosu na koniec dodać śmietany-by się nie zważyła,wymieszać trochę gorącego sosu ze śmietaną,by następnie dodać ją do reszty.
Makaron "upiąć" u góry szczypiorkiem,zapleść warkocz i przewiązać go u dołu znów szczypiorkiem-by kompozycja się nie popsuła przed podaniem.Na talerz dajemy warkocz,podając grzyby w sosie w jego środek.Na zakończenie posypujemy startym parmezanem i lubczykiem,smacznego
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU