POPISOWE DANIE

Marchewkowo-malinowe serduszka , Ewelina P.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    6 średnich marchewek
    250 g masła extra
    3/4 szklanki cukru pudru + do posypania ciasteczek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu Kotanyi
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
    1 słoik dżemu malinowego
    oliwa

    Dodatkowo:
    2 wykrawaczki w kształcie serca – duża i mała
KROKI:
1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2. Mąkę, jajka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon i cukier z wanilią z tych podanych składników zagnieść ciasto. Na końcu zagniatania dodać startą marchew i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm, podsypać mąką aby się nie przyklejało do stolnicy.
4. Następnie duża wykrawaczką wykrawać ciasteczka w kształcie serca, natomiast małą wykrawaczką wyciąć mniejsze serca w dużym sercu. Tak aby powstało 1 duże ciasteczko serce i 1 duże ciasteczko z sercem wyciętym w środku.
5. Ciastka układać na wysmarowanej oliwą blaszce, składać następująco. Całe ciastko serce na środek pół łyżeczki dżemu i przykryć ciastkiem z wykrojonym sercem.
6. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
7. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Marchewkowo-malinowe serduszka , Ewelina P.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    6 średnich marchewek
    250 g masła extra
    3/4 szklanki cukru pudru + do posypania ciasteczek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu Kotanyi
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
    1 słoik dżemu malinowego
    oliwa

    Dodatkowo:
    2 wykrawaczki w kształcie serca – duża i mała
KROKI:
1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2. Mąkę, jajka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon i cukier z wanilią z tych podanych składników zagnieść ciasto. Na końcu zagniatania dodać startą marchew i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm, podsypać mąką aby się nie przyklejało do stolnicy.
4. Następnie duża wykrawaczką wykrawać ciasteczka w kształcie serca, natomiast małą wykrawaczką wyciąć mniejsze serca w dużym sercu. Tak aby powstało 1 duże ciasteczko serce i 1 duże ciasteczko z sercem wyciętym w środku.
5. Ciastka układać na wysmarowanej oliwą blaszce, składać następująco. Całe ciastko serce na środek pół łyżeczki dżemu i przykryć ciastkiem z wykrojonym sercem.
6. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
7. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU