POPISOWE DANIE

Maślane ciasteczka z pomarańczowym nadzieniem, Iwona C.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Składniki na ciasto:
    - 200 g masła
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
    - 3 szklanki mąki

    Składniki na pomarańczowe nadzienie:
    - 3 duże pomarańcze
    - 2 łyżki miodu
    - 3 łyżki cukru trzcinowego
    - sok z połowy cytryny
KROKI:
Wykonanie nadzienia:
Pomarańcze dokładnie umyć , usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się pod skórką, dzięki temu mus nie będzie gorzki). Następnie wyciąć kawałki pomarańczy, znajdujące się pomiędzy błonkami, które oddzielają poszczególne cząstki pomarańczy. Z części, która pozostaje po filetowaniu pomarańczy wycisnąć sok.
Pomarańcze i sok wrzucić do niewielkiego rondelka, zasypać cukrem, zalać sokiem cytrynowym i miodem. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż mus stanie się gęsty. Gotowy mus pomarańczowy zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajko oraz cukier z wanilią i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i wyrobić na gładką i miękką masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.

Wykonanie ciasteczek:
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich włożyć między dwa kawałki foli i rozwałkować na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką wycinać ciasteczka. Na środku kółek położyć łyżeczką mus pomarańczowy (ilość nadzienia będzie zależna od średnicy używanych foremek). Każde ciastko przykryć kolejnym kółeczkiem. Brzegi ciasteczek dokładnie dociskamy do siebie za pomocą wykałaczki albo widelca. Następnie nacinamy nożem górę ciasteczek.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC przez około 12 - 14 minut, aż brzegi ciasteczek będą złotego koloru.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ciasteczka
Maślane ciasteczka z pomarańczowym nadzieniem, Iwona C.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Składniki na ciasto:
    - 200 g masła
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
    - 3 szklanki mąki

    Składniki na pomarańczowe nadzienie:
    - 3 duże pomarańcze
    - 2 łyżki miodu
    - 3 łyżki cukru trzcinowego
    - sok z połowy cytryny
KROKI:
Wykonanie nadzienia:
Pomarańcze dokładnie umyć , usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się pod skórką, dzięki temu mus nie będzie gorzki). Następnie wyciąć kawałki pomarańczy, znajdujące się pomiędzy błonkami, które oddzielają poszczególne cząstki pomarańczy. Z części, która pozostaje po filetowaniu pomarańczy wycisnąć sok.
Pomarańcze i sok wrzucić do niewielkiego rondelka, zasypać cukrem, zalać sokiem cytrynowym i miodem. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż mus stanie się gęsty. Gotowy mus pomarańczowy zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajko oraz cukier z wanilią i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i wyrobić na gładką i miękką masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.

Wykonanie ciasteczek:
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich włożyć między dwa kawałki foli i rozwałkować na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką wycinać ciasteczka. Na środku kółek położyć łyżeczką mus pomarańczowy (ilość nadzienia będzie zależna od średnicy używanych foremek). Każde ciastko przykryć kolejnym kółeczkiem. Brzegi ciasteczek dokładnie dociskamy do siebie za pomocą wykałaczki albo widelca. Następnie nacinamy nożem górę ciasteczek.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC przez około 12 - 14 minut, aż brzegi ciasteczek będą złotego koloru.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ciasteczka
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU