POPISOWE DANIE

Mini torciki serowo- jabłkowe, Joanna T.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Kruche ciasto:
    400g mąki pszennej
    200g masła lub margaryny
    30g cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika Kotanyi
    Masa serowa:
    300g sera białego zmielonego
    2 jajka
    2 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    50g roztopionego masła
    Masa jabłkowa:
    500ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy
    4 jabłka
    1 łyżka przyprawy do jabłecznika Kotanyi

    2 kromki pokruszonej czerstwej chałki
    250g gotowej masy kajmakowej waniliowej
    cukier puder i łyżeczka cynamonu do posypania torcików
KROKI:
1. Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy i gotowe odkładamy do zamrażarki na 20 minut.
2. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony biały ser, budyń w proszku oraz przestudzone masło. Białka ubijamy i łączymy z masą serową.
3. Ciasto z zamrażarki dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy, drugą wałkujemy i przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 28cm. Dogniatamy do spodu i dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Pieczemy ok 35 minut.
4. W tym czasie z mleka, cukru i proszku gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do jabłecznika, łączymy z ugotowanym budyniem.
5. Drugą część ciasta wałkujemy również na wielkość tortownicy, wykładamy spód i dziurkujemy. Wylewamy masę budyniowo- jabłkową i posypujemy pokruszonymi kromkami chałki. (Pokruszyłam je za pomocą robota.) Wstawiamy do piekarnika i również pieczemy ok 35 minut.
6. Z przestudzonych ciast wykrawamy metalową obręczą krążki. Każdy serowy smarujemy gotową masą kajmakową waniliową i przykładamy krążkiem jabłkowym. Posypujemy cukrem pudrem i szczyptą cynamonu.
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
Mini torciki serowo- jabłkowe, Joanna T.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Kruche ciasto:
    400g mąki pszennej
    200g masła lub margaryny
    30g cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika Kotanyi
    Masa serowa:
    300g sera białego zmielonego
    2 jajka
    2 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    50g roztopionego masła
    Masa jabłkowa:
    500ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy
    4 jabłka
    1 łyżka przyprawy do jabłecznika Kotanyi

    2 kromki pokruszonej czerstwej chałki
    250g gotowej masy kajmakowej waniliowej
    cukier puder i łyżeczka cynamonu do posypania torcików
KROKI:
1. Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy i gotowe odkładamy do zamrażarki na 20 minut.
2. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony biały ser, budyń w proszku oraz przestudzone masło. Białka ubijamy i łączymy z masą serową.
3. Ciasto z zamrażarki dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy, drugą wałkujemy i przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 28cm. Dogniatamy do spodu i dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Pieczemy ok 35 minut.
4. W tym czasie z mleka, cukru i proszku gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do jabłecznika, łączymy z ugotowanym budyniem.
5. Drugą część ciasta wałkujemy również na wielkość tortownicy, wykładamy spód i dziurkujemy. Wylewamy masę budyniowo- jabłkową i posypujemy pokruszonymi kromkami chałki. (Pokruszyłam je za pomocą robota.) Wstawiamy do piekarnika i również pieczemy ok 35 minut.
6. Z przestudzonych ciast wykrawamy metalową obręczą krążki. Każdy serowy smarujemy gotową masą kajmakową waniliową i przykładamy krążkiem jabłkowym. Posypujemy cukrem pudrem i szczyptą cynamonu.
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU