POPISOWE DANIE

Miodowy kurczak z kuskusem, Małgorzata Ś.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250 g kaszy kuskus
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 kawałek (ok. 20g) korzenia imbiru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek szczypiorku lub mała cebulka
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
KROKI:
Wymieszaj miód z octem, sosem Worcestershire i łyżką oleju.
Opłucz mięso, osusz ręcznikiem i pokrój na porcje. Włóż mięso do przygotowanej marynaty i schłódź przez minimum godzinę w lodówce.

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg 175 stopni C).
Umyj ogórek, przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona, miąższ zetrzyj na tarce.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce. Jogurt wymieszaj z ogórkiem i imbirem. Dopraw solą i pieprzem.

Mięso umieść na blasze. Skrop resztą marynaty, oprósz solą i pieprzem. Piec przez 25 - 30 minut.

Umyty i osuszony szczypiorek posiekaj.Paprykę pokrój w paski.
Rozgrzej w garnku łyżkę oleju, podduś szczypiorek lub drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Dodaj kuskus, łyżeczkę soli, kardamon i pieprz kajeński.
Wymieszaj i chwilę podduś. Zalej 250 ml wody i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut. Dodaj masło, pietruszkę i wymieszaj widelcem, spulchniając kaszę.
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
Miodowy kurczak z kuskusem, Małgorzata Ś.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250 g kaszy kuskus
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 kawałek (ok. 20g) korzenia imbiru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek szczypiorku lub mała cebulka
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
KROKI:
Wymieszaj miód z octem, sosem Worcestershire i łyżką oleju.
Opłucz mięso, osusz ręcznikiem i pokrój na porcje. Włóż mięso do przygotowanej marynaty i schłódź przez minimum godzinę w lodówce.

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg 175 stopni C).
Umyj ogórek, przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona, miąższ zetrzyj na tarce.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce. Jogurt wymieszaj z ogórkiem i imbirem. Dopraw solą i pieprzem.

Mięso umieść na blasze. Skrop resztą marynaty, oprósz solą i pieprzem. Piec przez 25 - 30 minut.

Umyty i osuszony szczypiorek posiekaj.Paprykę pokrój w paski.
Rozgrzej w garnku łyżkę oleju, podduś szczypiorek lub drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Dodaj kuskus, łyżeczkę soli, kardamon i pieprz kajeński.
Wymieszaj i chwilę podduś. Zalej 250 ml wody i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut. Dodaj masło, pietruszkę i wymieszaj widelcem, spulchniając kaszę.
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU