POPISOWE DANIE

Muszle z truskawkami w kokosowym budyniu, Magdalena O.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • muszle- 150 g
  • truskawki- 6-7 sztuk
  • mleko kokosowe- 500 ml
  • żółtka- 5 sztuk
  • skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi- 2 łyżki
  • anyż cały Kotanyi- 1 łyżeczka
  • kardamon mielony Kotanyi- 1/4 łyżeczki
  • chili mieszanka przypraw Kotanyi- szczypta
  • cynamon Kotanyi- do posypania
  • migdały- do posypania
KROKI:
Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, zalać zimną wodą i przestudzić.
Truskawki pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w makaronowej muszli i obsypać chili.
Mleko kokosowe połączyć z żółtkami, cukrem waniliowym, skrobią ziemniaczaną oraz anyżem (który uprzednio należy pokruszyć możdzierzem lub zmielić) i kardamonem.
Wlać do formy do zapiekania (średnica 25 cm), ułożyć nadziane truskawkami muszle i całość posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-35 minut.
Gotowy deser posypać startym na tarce cynamonem.
Smacznego!
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Muszle z truskawkami w kokosowym budyniu, Magdalena O.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • muszle- 150 g
  • truskawki- 6-7 sztuk
  • mleko kokosowe- 500 ml
  • żółtka- 5 sztuk
  • skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi- 2 łyżki
  • anyż cały Kotanyi- 1 łyżeczka
  • kardamon mielony Kotanyi- 1/4 łyżeczki
  • chili mieszanka przypraw Kotanyi- szczypta
  • cynamon Kotanyi- do posypania
  • migdały- do posypania
KROKI:
Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, zalać zimną wodą i przestudzić.
Truskawki pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w makaronowej muszli i obsypać chili.
Mleko kokosowe połączyć z żółtkami, cukrem waniliowym, skrobią ziemniaczaną oraz anyżem (który uprzednio należy pokruszyć możdzierzem lub zmielić) i kardamonem.
Wlać do formy do zapiekania (średnica 25 cm), ułożyć nadziane truskawkami muszle i całość posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-35 minut.
Gotowy deser posypać startym na tarce cynamonem.
Smacznego!
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU