POPISOWE DANIE

NALEŚNIKOWE KOPERTY w sosie brokułowo - serowym, Lucyna K.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • CIASTO:
    10 dkg. maki

  • 2 jajka

  • 200 ml. mleka

  • szczypta gałki muszkatołowej KOTANYI (nabrać w palce)

  • szczypta soli i pieprzu kOTANYI do smaku

  • olej do smażenia.
    SOS
    ok.40 dkg. brokułów.
    10 dkg. sera pleśniowego rokpol lub gorgonzola

  • 4 łyżki śmietany 30%
    200 ml. bulionu (z kostki)

  • sól i pieprz Kotanyi do smaku
KROKI:
Mąkę, jajka i mleko zmiksować na jednolite ciasto. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na parę minut. Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki i odstawić w ciepłe miejsce ( ja robię tak, że wcześniej podgrzewam lekko piekarnik, następnie wyłączam i wstawiam talerz z naleśnikami).
Przygotować sos. Ser pokruszyć. Podgrzać bulion, połączyć ze śmietaną i serem. Mieszając doprowadzić do zagotowania na małym ogniu aż powstanie gładki sos. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i dodać do sosu. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałożyć porcję sosu, a następnie naleśniki złożone w koperty.
Smacznego!
 
GŁOSÓW: 12 WYDRUKUJ PRZEPIS
NALEŚNIKOWE KOPERTY w sosie brokułowo - serowym, Lucyna K.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • CIASTO:
    10 dkg. maki

  • 2 jajka

  • 200 ml. mleka

  • szczypta gałki muszkatołowej KOTANYI (nabrać w palce)

  • szczypta soli i pieprzu kOTANYI do smaku

  • olej do smażenia.
    SOS
    ok.40 dkg. brokułów.
    10 dkg. sera pleśniowego rokpol lub gorgonzola

  • 4 łyżki śmietany 30%
    200 ml. bulionu (z kostki)

  • sól i pieprz Kotanyi do smaku
KROKI:
Mąkę, jajka i mleko zmiksować na jednolite ciasto. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na parę minut. Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki i odstawić w ciepłe miejsce ( ja robię tak, że wcześniej podgrzewam lekko piekarnik, następnie wyłączam i wstawiam talerz z naleśnikami).
Przygotować sos. Ser pokruszyć. Podgrzać bulion, połączyć ze śmietaną i serem. Mieszając doprowadzić do zagotowania na małym ogniu aż powstanie gładki sos. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i dodać do sosu. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałożyć porcję sosu, a następnie naleśniki złożone w koperty.
Smacznego!
 
GŁOSÓW: 12 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU