POPISOWE DANIE

Orzechowa beza z bakaliami, Paweł K.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 7 białek
  • 125 g drobnego cukru
  • opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g pokrojonych grubo suszonych fig
  • 70 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu (może być też zwykła suszona żurawina)
  • 100 g zblendowanej czekolady 90% kakao lub startej na tarce o grubych oczkach
  • szczypta soli
  • 300 g sera mascarpone
  • 2 łyżki nu telli
  • 30 g rozpuszczonej czekolady 90% kakao
  • 3 łyżki ekstraktu pomarańczowego.
KROKI:
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Gdy piana będzie już gotowa zacznij wsypywać cukier, cały czas ubijając.

Dodaj cukier z wanilią, zmielone orzechy, żurawinę, figi, czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wyłóż spód tortownicy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia. Następnie wyłóż do tortownicy całą masę białkową. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 60 minut.

Wymieszaj szpatułką wszystkie składniki (ser, nutellę, rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt pomarańczowy)i wyłóż krem na wystudzone ciasto. Posyp pokruszoną gorzką czekoladą i żurawiną.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Orzechowa beza z bakaliami, Paweł K.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 7 białek
  • 125 g drobnego cukru
  • opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g pokrojonych grubo suszonych fig
  • 70 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu (może być też zwykła suszona żurawina)
  • 100 g zblendowanej czekolady 90% kakao lub startej na tarce o grubych oczkach
  • szczypta soli
  • 300 g sera mascarpone
  • 2 łyżki nu telli
  • 30 g rozpuszczonej czekolady 90% kakao
  • 3 łyżki ekstraktu pomarańczowego.
KROKI:
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Gdy piana będzie już gotowa zacznij wsypywać cukier, cały czas ubijając.

Dodaj cukier z wanilią, zmielone orzechy, żurawinę, figi, czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wyłóż spód tortownicy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia. Następnie wyłóż do tortownicy całą masę białkową. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 60 minut.

Wymieszaj szpatułką wszystkie składniki (ser, nutellę, rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt pomarańczowy)i wyłóż krem na wystudzone ciasto. Posyp pokruszoną gorzką czekoladą i żurawiną.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU