POPISOWE DANIE

Panna Cotta z owocami leśnymi i domowymi lodami bananowymi, Bartosz R.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 500 ml śmietanki
  • 50 g cukru
  • wanilia w laskach Kotanyi
  • 1/5 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki mrożonych owoców leśnych
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • dojrzały banan
KROKI:
Śmietankę wraz z cukrem zagotować na małym ogniu. Laskę naciąć wzdłuż, tępą stroną noża wyciągnąć nasiona, które razem z laską dodać do śmietanki. Gotować 10 minut od czasu do czasu mieszjąc. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Dodać do ciepłej śmietanki. Zamieszać, nie gotować. Przełożyć do ulubionych naczynek, odstawić do lodówki najlepiej na noc.
Mrożone owoce dusić na małym ogniu do uzyskania porządanej konsystencji. Ja lubię jak owoce są jeszcze całe. Dodać cukier z prawdziwą wanilią. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżeczkami letniej wody, dodać do owoców, które po chwili zgęstnieją. Chwilkę gotować, wystudzić.
Banana obranego ze skórki i zawiniętego w folię aluminiową dać do zamrażalki na około godzinę. Musi być zamrożony ale uginać się pod naciskiem palca. Banana zmiksować.
Panna cottę polać owocami, na wierzch nałożyć lody bananowe, ozdobić miętą.
Deser musi być zimny.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Panna Cotta z owocami leśnymi i domowymi lodami bananowymi, Bartosz R.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 500 ml śmietanki
  • 50 g cukru
  • wanilia w laskach Kotanyi
  • 1/5 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki mrożonych owoców leśnych
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • dojrzały banan
KROKI:
Śmietankę wraz z cukrem zagotować na małym ogniu. Laskę naciąć wzdłuż, tępą stroną noża wyciągnąć nasiona, które razem z laską dodać do śmietanki. Gotować 10 minut od czasu do czasu mieszjąc. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Dodać do ciepłej śmietanki. Zamieszać, nie gotować. Przełożyć do ulubionych naczynek, odstawić do lodówki najlepiej na noc.
Mrożone owoce dusić na małym ogniu do uzyskania porządanej konsystencji. Ja lubię jak owoce są jeszcze całe. Dodać cukier z prawdziwą wanilią. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżeczkami letniej wody, dodać do owoców, które po chwili zgęstnieją. Chwilkę gotować, wystudzić.
Banana obranego ze skórki i zawiniętego w folię aluminiową dać do zamrażalki na około godzinę. Musi być zamrożony ale uginać się pod naciskiem palca. Banana zmiksować.
Panna cottę polać owocami, na wierzch nałożyć lody bananowe, ozdobić miętą.
Deser musi być zimny.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU