POPISOWE DANIE

Pasztet z karkówki z grzybami , Grzegorz K.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 kg karkówki
  • 40 dag wątróbki wieprzowej
  • 25 dag surowego boczku
  • 30 dag słoniny{ cześć pokroić w cienkie paski i odłożyć
  • 1 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • czerstwa kajzerka
  • 2 liście laurowe
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz mielony Kotanyi
  • sól
KROKI:
Przygotowanie:
1. Karkówkę i boczek umyć, warzywa oczyścić. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować na małym ogniu 1,5 godziny. W połowie gotowania osolić do smaku i dodać liście laurowe.
2. Pól godziny przed końcem gotowania dodać słoninę. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie wszystkie składniki odcedzić. Wywar zostawić.
3. Wątróbkę oczyścić, umyć, pokroić w paski. Zalać litrem wrzącego wywaru i gotować pod przyryciem 5-10 min. Sparzoną wątróbkę wyjąć i odcedzić. W części wywaru
namoczyć kajzerkę, Grzyby suszone umyć i oddzielnie ugotować w niewielkiej ilości wywaru.
4. Ugotowane mięso, warzywa, grzyby i namoczoną i odciśniętą kajzerkę zmielić dwa razy. Doda do smaku soli, pieprzu i gałki muszkatołowej . Masę wymieszać z jajkami dobrze wyrobić.
5. Podłużną formę wyłożyć paskami słoniny. Włożyć masę, ubić przyryć folią aluminiową. Piec około 60 min . w temperatirze 200 st. Tuż przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby pasztet się zarumienił. Udekorować. Wymiary formy 35/10
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z karkówki z grzybami , Grzegorz K.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 kg karkówki
  • 40 dag wątróbki wieprzowej
  • 25 dag surowego boczku
  • 30 dag słoniny{ cześć pokroić w cienkie paski i odłożyć
  • 1 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • czerstwa kajzerka
  • 2 liście laurowe
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz mielony Kotanyi
  • sól
KROKI:
Przygotowanie:
1. Karkówkę i boczek umyć, warzywa oczyścić. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować na małym ogniu 1,5 godziny. W połowie gotowania osolić do smaku i dodać liście laurowe.
2. Pól godziny przed końcem gotowania dodać słoninę. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie wszystkie składniki odcedzić. Wywar zostawić.
3. Wątróbkę oczyścić, umyć, pokroić w paski. Zalać litrem wrzącego wywaru i gotować pod przyryciem 5-10 min. Sparzoną wątróbkę wyjąć i odcedzić. W części wywaru
namoczyć kajzerkę, Grzyby suszone umyć i oddzielnie ugotować w niewielkiej ilości wywaru.
4. Ugotowane mięso, warzywa, grzyby i namoczoną i odciśniętą kajzerkę zmielić dwa razy. Doda do smaku soli, pieprzu i gałki muszkatołowej . Masę wymieszać z jajkami dobrze wyrobić.
5. Podłużną formę wyłożyć paskami słoniny. Włożyć masę, ubić przyryć folią aluminiową. Piec około 60 min . w temperatirze 200 st. Tuż przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby pasztet się zarumienił. Udekorować. Wymiary formy 35/10
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU