POPISOWE DANIE

Pęczotto rosso, Mania P.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • szklanka pęczaku

    1/2 małej czerwonej cebulki

    1 średniej wielkości burak

    1 jabłko Boskop lub Delicja (lub inne winno-kwaskowe)

    łyżeczka nasion kuminu

    3 nasiona ziela angielskiego

    1/3 szklanki octu jabłkowego (używam zrobionego w domu)

    1 - 1 1/2 litra bulionu lub wody

    sól i pieprz do smaku

    łyżeczka miodu lipowego

    2 łyżki masła

    łyżeczka oliwy
KROKI:
Cebulę posiekać drobno, burak i jabłko obrać, pokroić w mniejszą kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła i łyżeczkę oliwy, podsmażyć najpierw cebulkę (podsypać ją delikatnie solą, żeby puściła sok), dodać połowę kuminu i ziela angielskiego, a kiedy się zeszkli dodać buraczki. Podsmażać około 2 minuty, wsypać kaszę i mieszając smażyć kolejne 2 minuty. Dodać jabłka, wymieszać, chwilę podgrzewać a następnie dodać około 0,75 litra wody lub bulionu.

Zostawić na średnim ogniu i gotować około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy kasza wchłonie płyn, dolać jeszcze 0,5 litra wody lub bulionu i gotować kolejne 15-20 minut. Wszystko zależy od tego jaki stopień ugotowania kaszy lubicie. Jabłka powinny się rozpaść a orzotto zwiększyć swoją objętość około dwukrotnie. Przyprawić solą, pieprzem, zielem, miodem, octem jabłkowym i rozgniecionym w moździerzu kuminem. Przed podaniem wmieszać łyżkę masła. Podawać posypane orzechami włoskimi i/lub pietruszką.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Pęczotto rosso, Mania P.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • szklanka pęczaku

    1/2 małej czerwonej cebulki

    1 średniej wielkości burak

    1 jabłko Boskop lub Delicja (lub inne winno-kwaskowe)

    łyżeczka nasion kuminu

    3 nasiona ziela angielskiego

    1/3 szklanki octu jabłkowego (używam zrobionego w domu)

    1 - 1 1/2 litra bulionu lub wody

    sól i pieprz do smaku

    łyżeczka miodu lipowego

    2 łyżki masła

    łyżeczka oliwy
KROKI:
Cebulę posiekać drobno, burak i jabłko obrać, pokroić w mniejszą kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła i łyżeczkę oliwy, podsmażyć najpierw cebulkę (podsypać ją delikatnie solą, żeby puściła sok), dodać połowę kuminu i ziela angielskiego, a kiedy się zeszkli dodać buraczki. Podsmażać około 2 minuty, wsypać kaszę i mieszając smażyć kolejne 2 minuty. Dodać jabłka, wymieszać, chwilę podgrzewać a następnie dodać około 0,75 litra wody lub bulionu.

Zostawić na średnim ogniu i gotować około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy kasza wchłonie płyn, dolać jeszcze 0,5 litra wody lub bulionu i gotować kolejne 15-20 minut. Wszystko zależy od tego jaki stopień ugotowania kaszy lubicie. Jabłka powinny się rozpaść a orzotto zwiększyć swoją objętość około dwukrotnie. Przyprawić solą, pieprzem, zielem, miodem, octem jabłkowym i rozgniecionym w moździerzu kuminem. Przed podaniem wmieszać łyżkę masła. Podawać posypane orzechami włoskimi i/lub pietruszką.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU