POPISOWE DANIE

Pierogi z kapustką i grzybkami z nutką pikanterii, Adam L.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Farsz:
    1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 słoika litrowego suszonych grzybów - podgrzybków/prawdziwków
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • sól
  • pieprz
  • 3szt. papryczek chili pepperoni
  • szczyptę czosnku
  • 3 liście laurowe.
    Ciasto:
    1/2 kg mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • ok 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
KROKI:
Farsz:
Grzyby opłukać i zagotować wraz z liśćmi laurowymi. Gotowa ok 30 min, następnie pozostawić w wodzie do ostygnięcia (ok 3h). Do rondelka wrzucić cebulkę i uprażyć ją na maśle. Kapustę wypłukać, a następnie cienko pokroić oraz wrzuci do rondelka z cebulą. Grzyby dobrze odsączyć, drobno pokroić i dodać do kapusty z cebulą. Do całości dodać sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, szczyptę cienko mielonego czosnku oraz drobno pokrojoną papryczkę chili pepperoni, która nada specjalnej pikanterii . Całość prażyć pod przykryciem ok 1 h.
Ciasto:
mąkę przesiać na stolnice/blat kuchenny, zrobić dziurkę -dodać sól, 2 łyżki oleju oraz 1 zółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę zagniatać ciasto zagarniając mąkę do środka i uważając, aby woda nie wylała się na zewnątrz. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie - ok 15 min. Ciasto podzielic na klika części - jedną część rozwałkować (resztę schować pod ściereczką, aby nie wyschło). Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółeczka za pomocą szklanki, a następnie doda łyżeczkę farszu i złożyc na pół. Przy pomocy maszynki do sklejania pierogów lub po prostu palcami zlepic brzegi, tak aby powstał zgrabny pieróg. Wstawić wodę w garnku na gotowanie. Do gotującej wody wrzucać kolejno pierogi, uważając aby nie zlepiły się.Gotować do miękkości ok 4 min. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Pierogi podawać gotowane ze szczyptą ziołowego pieprzu lub delikatnie podsmażane.
MMMnniamm...palce lizać !!! :)
 
GŁOSÓW: 6 WYDRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kapustką i grzybkami z nutką pikanterii, Adam L.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Farsz:
    1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 słoika litrowego suszonych grzybów - podgrzybków/prawdziwków
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • sól
  • pieprz
  • 3szt. papryczek chili pepperoni
  • szczyptę czosnku
  • 3 liście laurowe.
    Ciasto:
    1/2 kg mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • ok 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
KROKI:
Farsz:
Grzyby opłukać i zagotować wraz z liśćmi laurowymi. Gotowa ok 30 min, następnie pozostawić w wodzie do ostygnięcia (ok 3h). Do rondelka wrzucić cebulkę i uprażyć ją na maśle. Kapustę wypłukać, a następnie cienko pokroić oraz wrzuci do rondelka z cebulą. Grzyby dobrze odsączyć, drobno pokroić i dodać do kapusty z cebulą. Do całości dodać sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, szczyptę cienko mielonego czosnku oraz drobno pokrojoną papryczkę chili pepperoni, która nada specjalnej pikanterii . Całość prażyć pod przykryciem ok 1 h.
Ciasto:
mąkę przesiać na stolnice/blat kuchenny, zrobić dziurkę -dodać sól, 2 łyżki oleju oraz 1 zółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę zagniatać ciasto zagarniając mąkę do środka i uważając, aby woda nie wylała się na zewnątrz. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie - ok 15 min. Ciasto podzielic na klika części - jedną część rozwałkować (resztę schować pod ściereczką, aby nie wyschło). Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółeczka za pomocą szklanki, a następnie doda łyżeczkę farszu i złożyc na pół. Przy pomocy maszynki do sklejania pierogów lub po prostu palcami zlepic brzegi, tak aby powstał zgrabny pieróg. Wstawić wodę w garnku na gotowanie. Do gotującej wody wrzucać kolejno pierogi, uważając aby nie zlepiły się.Gotować do miękkości ok 4 min. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Pierogi podawać gotowane ze szczyptą ziołowego pieprzu lub delikatnie podsmażane.
MMMnniamm...palce lizać !!! :)
 
GŁOSÓW: 6 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU